Biobrændsel truer de danske landsvaler i Kenya

onsdag 2. juli 2008 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Den kenyanske regering ønsker at lægge 20.000 hektar af det hidtil uberørte Tana Delta i Kenya om til sukkerrørsdyrkning. Området er et vigtigt levested for bl.a. danske landsvaler, der overvintrer i Kenya. Dansk Ornitologisk Forenings naturprojekter nær området kan blive påvirket af beslutningen.
Tine Stampe
Landsvalerne, som vi oplever under tagene i lader og stalde i Danmark, flyver hvert år til Øst- og Sydafrika for at overvintre. På denne rejse er Kenya et vigtigt mål som vinterkvarter, men meget tyder på, at fuglenes levesteder i Afrika er under pres. Mange af de danske trækfugle er i krise, og landsvalerne er gået tilbage med 25% de sidste 30 år.

Dansk Ornitologisk Forening er stærkt bekymret over udviklingen i Kenya. ”Hvis sukkerrørs-dyrkningen gennemføres, vil det betyde forurening af Tana Deltaet og en stærk forringelse af naturområdet, som er et vitalt levested og rasteplads for millioner af fugle,” siger biolog og afrikaekspert i DOF, Thomas Lehmberg. ”Effekterne af forureningen kan også brede sig til de omkringliggende områder, hvor bl.a. DOF har naturbeskyttelsesprojekter. Forureningen fra sukkerrørsdyrkningen kan i værste fald få indflydelse på projektområdet ved Sabaki Flodens udløb, der ligger lige syd for Tana Deltaet. Det kan føre til yderligere tab af føderessourcer for de trækfugle som ’tanker op’ her.”

”Sukkerrørene skal bruges til 1.generations biobrændsel,” uddyber Thomas Lehmberg. ”Dyrkningen af sukkerrør vil få utrolig negativ indflydelse på økologien i Tana Deltaet. Forurening med næringssalte i vandet betyder dårligere iltforhold for dyr og planter, hvilket vil ændre hele økosystemet. Kunstvandingen af de vidtstrakte sukkerrørsplantager vil kræve store mængder vand fra Tana Floden, hvilket vil resultere i et vandstandsfald. Det vil bl.a. påvirke fisk- og rejeyngel som er helt afhængig af den naturlige dynamik i deltaet. og for fuglene i området kan det betyde, at deres fødegrundlag pludselig forsvinder. Forandringen i økologien vil også have negativ indflydelse på den naturlige forebyggelse af oversvømmelser samt oplagring af drivhusgasser. Tana Deltaet er et uberørt stykke natur, der ikke bør benyttes til dyrkning af biobrændsel. Virksomheden bag sukkerrørsprojektet, Mumias Sugar Company, bør i stedet intensivere driften i allerede udnyttede områder og på sigt skifte til 2.generations biobrændsel.”

Også trækfugle som krumnæbet ryle og dværgryle vil blive direkte påvirket af sukkerrørsdyrkningen i Tana Deltaet. Disse vandfugle yngler i Sibirien og trækker bl.a. igennem Danmark på vej sydover til overvintringspladserne. På trækruten når de også Tana Deltaet, der fungerer som optankningsplads for fuglene, inden de fortsætter. Ingen andre steder i området udgør så stor fødekilde for trækfuglene på deres vej.

Dansk Ornitologisk Forenings naturbeskyttelsesprojekt i Kenya dækker flere andre områder, bl.a. Dakatchu Woodland og Arabuko-Sokoke Skoven, som også ligger nær ved Tana Deltaet. Projektet foregår i samarbejde med DOF’s kenyanske søsterorganisation, Nature Kenya.

Yderligere oplysninger: Biolog i DOF, Thomas Lehmberg, tlf. 33 28 38 14.