Europæisk netværk til beskyttelse af trækfugle i Vestafrika

torsdag 12. juni 2008 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Antallet af trækfugle der yngler i Europa og overvintrer i Afrika er nedadgående. Bestanden af f.eks. broget fluesnapper går tilbage med 3,5 % i Danmark hvert år og der er stor sandsynlighed for at nedgangen skyldes miljømæssige forandringer. DOF har netop vedtaget at gøre en indsats på området og har derfor startet et Afrika-trækfugleprogram med fokus på Vestafrika.
Tina Møller
Hovedformålet med DOF’s Afrika-trækfugleprogrammet er at bidrage til beskyttelse af danske ynglefugle i Vestafrika samt skaffe viden om danske ynglefugles forhold i vinterkvarterene i Vestafrika. Projektet etableres i Ghana og kommer til at foregå i et samarbejde med Birdlife-partner Ghane Wildlife Society (GWS). Projektet vil bl.a. indeholde uddannelse af lokale naturplejere, træplantning, turisme, ringmærkning og andre naturovervågningsaktiviteter.

DOF er ikke ene i forsøget på at opnå viden om tilbagegange i trækfuglebestandene. Muligheden for et fælles europæisk netværk til beskyttelse af Vestafrikanske trækfugle er netop blevet drøftet på et møde mellem 11 europæiske lande.

Det europæiske netværk skal sikre vidensindsamling indenfor tilbagegangen i Vestafrikas trækfuglebestande. Hidtil har undersøgelser og analyser på området været hæmmet af den manglende kapacitet og infrastruktur i mange afrikanske lande.

Det primære mål med netværket vil være at undersøge det forandrede miljøs indflydelse på den faldende bestand af trækfugle. Netværket vil i denne forbindelse fungere som centrum for vidensindsamling på området. Netværket vil foretage kontrol af udvalgte områder, punktoptælling og ringmærkning, samt forsøge at øge den almene bevidsthed om menneskeskabte miljøforandringers indflydelse på trækfuglene i Vestafrika.

På et kommende møde vil netværket forsøge at komme i kontakt med væsentlige vest – og østafrikanske institutioner og personer, som man håber at indgå et samarbejde med. Det er planlagt at det endelige netværk kan offentliggøres efter drøftelser med disse samarbejdspartnere.

Yderligere oplysninger:

Kommunikationschef
Tine Stampe
Tlf.: 22 12 65 25