Ny app gør det lettere at bidrage til overvågning af de danske fugle

torsdag 16. maj 2024
Den gode gamle notesbog vil næppe gå i glemmebogen, men en ny app vil gøre det muligt at lave punkttællinger med kikkert og smartphone. Med appen tager DOF BirdLifes punkttællinger fat på en ny epoke efter et halvt århundrede med notesbogen som et af de vigtigste værktøjer på tælleturene.
af Jan Skriver

 Gul vipstjert pa graes foto Jan Skriver
Hvordan går det med den gule vipstjert i de danske engområder? - Det er blot ét af mange spørgsmål, som den nye app kan bidrage til at svare på. Foto: Jan Skriver. 

Nu om dage er smartphonen lige ved hånden hos de fleste ornitologer. Med den kendsgerning in mente har Dansk Ornitologisk Forening (DOF BirdLife) udviklet en app, der kan downloades og bruges til at indtaste de fugle, man ser og hører på en punkttælling, mens man er i felten.

Med andre ord venter der ikke noget hjemmearbejde med at indsende eller indtaste sine observationer; det hele er så at sige klaret direkte derude.

- Vi tror, at en app til registrering af fugle på punkttællinger vil appellere til mange, ikke mindst i den yngre generation af ornitologer, så vi får flere deltagere i tællingerne. Mange ældre ornitologer er ferme til at bruge telefonen, det er ikke det, men en app vil give unge fuglekiggere en ny tilgang til den tælletradition, der snart har 50 års jubilæum, siger Daniel Palm Eskildsen, der er biolog i DOF BirdLife.

Pulsen på almindelige fugle

Appen skal bruges til at oprette og optælle nye ruter, så flere områder af Danmark bliver dækket af de punkttællinger, der tager pulsen på de almindelige arter af fugle. Hvordan går det med sanglærken og agerhønen i landbrugslandet? Og hvad med viben og den gule vipstjert i enge og ådale? Eller mursejleren og solsorten i storbyen?

Det er den slags spørgsmål, som punkttællingerne kan bidrage til at svare på.

- En af DOF’s fornemste opgaver er at overvåge fuglelivet. Rundt regnet 500 af DOF’s medlemmer har de senere år deltaget i de årlige punkttællinger, enten det er tællinger i vinterperioden eller i fuglenes yngletid i marts/april, og igen i maj-juli, siger Daniel Palm Eskildsen.

Brug for både notesbog og app

I appen er det muligt at oprette ruten, mens man foretager sin første tælling, men man kan også forberede sig hjemmefra i ro og mag og siden foretage sin tælling.

Nye som erfarne punkttællere inviteres til at benytte appen til punkttællinger, men den skal primært benyttes til nyoprettede ruter, forklarer biologen.

 Sortmejse foto Jan Skriver
Punkttælling kræver som tommelfingerregel godt kendskab til Danmarks almindelige fuglearter. For eksempel skal man kunne skelne mellem arter som sortmejse, musvit og blåmejse. Foto: Jan Skriver. 

- En vigtig præmis for punkttællingsmetoden er kontinuitet på ruten. Derfor skal man fortsat benytte notesbogen på sine eksisterende ruter, hvis man har oprettet dem før appens tilblivelse, siger Daniel Palm Eskildsen.

Appen kan dog stadig med fordel benyttes af erfarne punkttællere, hvoraf nogle har talt i snart 50 år. Hvis man benytter notesbog på sin tælling, kan man nemlig sagtens hjemmefra på mobiltelefoneller computer indtaste dagens observationer fra sin eksisterende rute. 

Kend dit nabolags fuglearter

Punkttælling kræver som tommelfingerregel godt kendskab til Danmarks almindelige fuglearter. For eksempel skal man kunne skelne mellem arter som sortmejse, musvit, blåmejse og sumpmejse på både deres udseende og stemme. Men behøver dog ikke at være ekspert i fuglebestemmelse.

- Hvis man ikke er helt tryg ved bestemmelse af alle fuglearter, anbefaler vi, at man opretter en punkttællingsrute i sit nabolag, hvor man kender fuglene godt. Man kan sagtens lægge sin punkttællingsrute i boligkvarterer eller parker, siger biologen.

- Punkttælling er et simpelt, men uvurderligt bidrag til vores viden om fuglene herhjemme, og de fleste ornitologer - både lokalentusiasten og den landevejsfarende hitjæger - bør kunne sætte et par timer af til projektet hvert år, siger Daniel Palm Eskildsen.

Kom godt i gang: 

Netop nu er sæsonen for de såkaldte sene yngletællinger i gang - du kan nå at oprette en rute i appen inden sæsonen slutter 15. juni. 

Vejledning og guide til installation af app kan findes på dette link:

https://www.dof.dk/fakta-om-fugle/punkttaellingsprogrammet/vejledning/app-til-punkttaellinger

Appen kan benyttes både som hjemmeside og applikation via http://punkt.dofbasen.dk 

Yderligere oplysninger:

Daniel Palm Eskildsen, biolog DOF BirdLife
Tlf. 33 28 38 50 
Mail: dpe@dof.dk

Thomas Vikstrøm, biolog DOF BirdLife
Tlf. 33 28 38 22 / 29 70 02 24
Mail: thomas.vikstroem@dof.dk

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) 
Tlf. 33 28 38 00