Endnu en havørn fundet død på Tåsinge

fredag 13. november 2020 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Tåsinge er igen kommet på landkortet med en død havørn. Ørnen er den femte i rækken af døde havørne på den sydfynske ø, hvor fire ørne blev fundet forgiftet med carbofuran i september. Endnu en død havørn er en meget sørgelig nyhed, siger lederen af DOF’s Projekt Ørn.
Af Anton Gundersen Lihn

Dod havorn november Tasinge foto Poul RasmussenDen døde havørn er den femte havørn, der har mistet livet på Tåsinge inden for få måneder. Dødsårsagen er fortsat ukendt, men ørnen er sendt til undersøgelse. Foto: Poul Rasmussen.

En havørn er fredag fundet død under et redetræ på øen Tåsinge. Det selv samme træ, hvor tre andre havørne blev fundet døde i september. En fjerde var forinden fundet død et stykke derfra.

Dagens sørgelige fund er altså den femte havørn i rækken af døde havørne, der har mistet livet på Tåsinge dette efterår. De fire første havørne er alle bekræftet døde af forgiftning med giftstoffet carbofuran. Det samme er også en rød glente, der blev fundet i området i foråret.

- Det er en sørgelig nyhed. Endnu engang kommer Tåsinge på landkortet med en død havørn. Set i lyset af de mange døde rovfugle på Tåsinge, så er mistanken om endnu en forgiftning enormt kraftig, men nu må vi afvente undersøgelsen af den præcise dødsårsag, siger leder af DOF’s Projekt Ørn, Kim Skelmose.

Dødsårsag kan være fugleinfluenza eller gift

Den døde havørn er en hun og vurderes at have været død i omkring tre uger.

Hvor vidt der også i dette tilfælde er tale om et giftdrab er endnu ikke bekræftet. Og det kan ikke udelukkes, at havørnen er død naturligt.

I øjeblikket er der konstateret få tilfælde af den smitsomme fugleinfluenza H5N8 i Danmark, og det kan potentielt være en dødsårsag for havørnen. (Der er ikke tidligere rapporteret om smitte til mennesker med denne type fugleinfluenza.)

Vold på naturen er næsten uden konsekvenser

Ifølge DOF Fyn har Fyns Politi afhentet den døde havørn, der bliver sendt til undersøgelse for at klarlægge dødsårsagen.

Dod havorn closeup november Tasinge foto Poul RasmussenDen døde havørn er en hun og vurderes at have været død i omkring tre uger. Havørnen blev fundet under det samme redetræ, hvor tre andre havørne blev fundet døde i september, og det er bekymrende. Foto: Poul Rasmussen.

- Hvis det viser sig, at også denne ørn er forgiftet, så kan det næsten ikke være tydeligere, at vi har et stort problem i Danmark. Det kan ikke siges ofte nok. Vi har brug for at få øget indsatsen overfor kriminalitet begået mod naturen i første omgang opklaringsarbejdet, siger Kim Skelmose.

I oktober har DOF BirdLife sammen med Vildforvaltningsrådet i et fælles brev til justitsministeren og miljøministeren opfordret til at styrke indsatsen for at opklare faunakriminalitet og udnytte den nuværende strafferamme.

Her er vildforvaltningsrådets fire fokuspunkter til ministrene:

  1. Styrket efterforskning: Erfaringsopbygning og specialisering i efterforskning hos Politiet
  2. Hårdere straffe: Øget anvendelse af den nuværende strafferamme
  3. Styrket myndighedstilsyn: Der er behov for at prioritere resurser til at øge tilsynet
  4. Styrket samarbejde på tværs af ministerierne og ligeledes erfaringsudveksling mellem landsdelene

Yderligere oplysninger

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00

Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn
Tlf. 27 73 40 70

Egon Østergaard, formand i DOF
Tlf. 31 16 20 30

Knud Flensted, biolog i DOF
Tlf. 21 24 22 75