Mandø og Gl. Hviding Engsø

DOF Sydvestjylland, Esbjerg Kommune
TORSDAG 24. APRIL 2025
 KL. 06:00
 Fugletur/Turrapport/Begyndertur/Heldagstur

De store kobbersneppers parringsflugt vil danne bagtæppet for en tur præget af vadefugle, men hvor de store gåseflokke endnu ikke er fløjet nordpå.

 

TILMELDING 

senest 23. april kl. 18 til Niels Knudsen, nk@esenet.dk, tlf. 4095 1537 



TURLEDER Niels Knudsen, 4095 1537 (nk@esenet.dk) og Per Fabricius, ()

KONTAKT Niels Knudsen, 4095 1537 (nk@esenet.dk)

MØDESTED 

Museumspladsen, 6700 Esbjerg kl. 06.00                                                                                                
Alternativt: P-pladsen overfor Skovgrillen, Plantagevej 5, 6760 Ribe kl. 06.40

 

 

 

 



GPS 55.3407, 8.7733
SE STORT KORT

TURRAPPORT

En hverdagsekskursion, hvor størsteparten af deltagerne tilhører det grå guld med mødetid kl. 06.00 borger ikke just for stor tilslutning, men virkeligheden er tit forunderlig. 16 morgenfriske tog kurs mod Hviding Engsø. At vi var stedkendte var en stor fordel, da tågen lå tæt og temperaturen var omkring 3-4°. Da vi stod og frøs ved Hviding Engsø, var optimismen omkring bedre vejr stor, idet vi alle havde læst vejrudsigten.

Hviding Engsø var fuglemæssigt en mager omgang, hvilket tågen selvfølgelig havde en stor indflydelse på. Fra rørskoven hørtes mange syngende Sivsangere og Rørspurve. Hist og her blandede nyankomne Gærdesangere sig i koret. Den halvdel af Hviding Engsø vi kunne se, bød ikke på meget. Men Vibe, Rødben, Strandskade, Tinksmed sås og hørtes, og flere Gråænder og en Atlingand blev observeret. En Rørhøg var kortvarig synlig inden den forsvandt i tågen.

Efter en god time gik turen videre mod Mandø. Undervejs sås et par flokke Hjejler og adskillige Viber.
Låningsvejen til Mandø plejer at byde på et pænt udsnit af vadere, og det svigtede ikke trods fortsat tåge. En Lille Regnspove og Stor Regnspove blev bl.a. set i samme kikkertfelt – meget pædagogisk.
Derudover blev der observeret et pænt antal Rødben, Hvidklire, Strandskade og Gravand.

På Mandø begyndte vi turen ved den nordlige klæggrav. Tågen var der stadig, og det betød, som tidligere, en noget forringet sigt. Alligevel sås Grågås, Bramgås, Mørkbuget Knortegås, Pibeand, Krikand, Fiskehejre, Skestork 3, Brushane, Klyde, Rødben, Stor Kobbersneppe, Almindelig Ryle, Mudderklire, Vibe og Hjejle. 
I klæggraven var der Knopsvane, Svartbag, Skeand, Troldand og Gråand.

Vejret ændrede sig en smule, medens vi stod ved klæggraven, og derfor besluttede vi at gå langs bydiget tværs over øen. Det gav os god mulighed for at opleve nogle forskellige biotopstyper og
dermed se lidt forskelligt. Vi delte os i to hold, som så gik fra hver sin ende af bydiget. Midtvejs mødtes de to hold og kunne udveksle observationer.
Digeturen blev en god oplevelse – både fugle- og vejrmæssigt. Vejret klarede op, tågen blev brændt af, og flot solskin fulgte os resten af dagen. Af fugle var der et bredt udvalg. Ved det gamle digebrud hørtes syngende Blåhals, og i træbevoksningen sås to Skovhornugler. Konstant var der Bramgås i luften ofte skræmt op af Havørn. På ruten sås en del Rørhøge og en enkelt Blå Kærhøg. Hjejle, Brushane, Vibe, Stor Kobbersneppe, Strandskade og Rødben var talrige på markerne, og i et mindre vandhul blev en flot Sortklire i sommerdragt set. 

Den største oplevelse var nok en Fiskeørn, der trak forbi i lav højde for kort efter at vende tilbage med noget i fangerne. Det utrolige var en adult Havørn, som jagtede Fiskeørnen på bedste kjovemaner. Det lykkedes Havørnen af få Fiskeørnen til at smide, hvad den havde i fangerne. Havørnen snuppede fangsten, og Fiskeørnen forsøgte nu at moppe havørnen. Hele optrinnet skete få hundrede meter fra, hvor vi stod. En Fiskeørn mere blev set mod syd et pænt stykke ude.

Da vi efter gåturen var samlet tog vi tilbage til den nordlige klæggrav og vådområderne bag klæggraven. Sigten var nu udmærket. Vi brugte en del tid på at finde den Langnæbbede Sneppeklire (amerikansk vadefugl), som havde opholdt sig på Mandø i små tre uger. Den blev fundet, men oplevelsen var lidt begrænset pga. afstand m.v..

En afsluttende tur øen rundt gav bl.a. Musvåge, Spurvehøg og 7 Skestorke.

/Niels Knudsen