Lærkens Dag – en ny dag for en gammel følgesvend

DOF Vestsjælland, Odsherred Kommune
SøNDAG 21. APRIL 2024
 KL. 10:00 - 12:00
 Event

Lærkens Dag – en ny dag for en gammel følgesvend

Kom til Naturens Pusterum ved Baeshøj Servicecenter i Vig søndag den 21. april 2024 kl. 10-12 for at se, nyde og forstå Sanglærkens sang og vaner. Oplev i et program for såvel børn som voksne både skattejagt og en klarinet, der i Lars Aabos hænder på magisk vis forvandler sig til en Sanglærke. Eller spil selv ’Jeg ved en lærkerede’ på opstillet friluftsinstrument. Se, føl og vær med til at udså frø af hvidmelet gåsefod, Sanglærkens foretrukne vinterføde, inden den og dens unger med forårets komme skifter til løbebiller og andre smådyr. Også dem får du og din familie lejlighed til at prøve at holde i hånden, når vi fanger dem i fredelige fald-fælder – for så at slippe dem fri igen til lærkerne og andre nyttige gøremål. Eller prøv andre børnevenlige aktiviteter, ført an af naturvejleder Peter Løn Sørensen. Børnene slutter af med at bage pandekager over bål, mens de voksne får en tur over marken i følge med Henrik Wejdling, tovholder i DOFs landbrugsgruppe, der som ekspert på Sanglærke vil forstå at forklare alt om fuglens levevis og samhørighed med det 6.000-årige kulturlandskab omkring Vig. Og ikke mindst: Vil lære fra sig om, hvad der skal til, hvis denne vores tro følgesvend igennem disse ufatteligt mange år skal have en chance for at vedblive med at være det! Fire af kodeordene er: Brak, vinterstub, sædskifte og mindre pesticid.

Vi slutter af med samlet fællessang – selvfølgelig lærkesange, akkompagneret af Lars Aabo og hans finurlige klarinet.

Der er tale om en urpremiere på en nyindstiftet tradition, ’Lærkens Dag’, som fremover vil blive afholdt sammesteds den næstsidste søndag i april – så længe arrangørerne kan tygge smør, og Sanglærken holder ud!

Mødested og -tid: P-pladsen ved Baeshøj Servicecenter, Baeshøjgårdsvej 6 i Vig, søndag den 21. april 2024 kl. 10. – 10 minutters gang fra bus og tog.

Arrangører: Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling i Vestsjælland og Livsgnisten- Odsherred.

Deltagelse er gratis, og der er ingen tilmelding.

Kontakt for nærmere info: Peter Løn Sørensen, tlf. 24 78 21 62 eller e.mail: foelhoej@get2net.dk

 

Baggrund:
Livsgnisten Odsherred og DOF-Vestsjælland inviterer søndag den 21. april 2024 til premiere på en ny tradition: ’Lærkens Dag’ med aktiviteter for hele familien. Det sker kl. 10 til 12 i Vig med udgangspunkt i Naturens Pusterum – en lille oase neden for Baeshøj Servicecenter og OK-fondens plejehjem Baeshøjgård. Arrangementet er ganske gratis.

Foreningerne ønsker med arrangementet – ud over at sætte fokus på Naturens Pusterum i almindelighed – og det åbne, mentalt helende landskab i særdeleshed - så også at minde os alle sammen om én af de fuglearter, der i længst tid har formået at trives side om side med vi mennesker, nemlig Sanglærken. På Enggårdens marker og kvægfolde neden for Naturens Pusterum findes nemlig et kærkomment refugium for denne engang Danmarks almindeligste fugl. Det samme landskab, som også er foreningen Livsgnistens stressrefugium .

Lidt mere om programmet:
Første time er i børnefamiliernes tegn. Vi nyder sammen med naturvejleder Peter Løn Sørensen og klarinettisten Lars Aabo ’Naturens Pusterum’ og de musikinstrumenter, stedet byder på – ikke mindst instrumentet, der er stemt, så selv uøvede kan spille ’Jeg ved en lærkerede’ på det – og vi synger alle med, inden vi går på ’skattejagt’ efter lærkereden – i dagens anledning med sukkeræg. Vi prøver at holde en skindlagt Sanglærke i hånden og ser dens vinge foldet ud. Vi ligger i græsset og hører og ser lærkerne dér højt til vejrs, og vi leder efter dens føde på jorden og i græsset – både insekter og frø af vilde planter. Frøene af den hvidmelede gåsefod holder Sanglærken specielt meget af, så dem udsår vi lidt af, så der kan komme flere. Og måske bliver der tid til en lille historie om lærken? Børnefamile-delen af arrangementet slutter af med pandekagebagning over bål med efterfølgende leg og hygge. F.eks. farv og klip en lærke, en sky og en sol og sæt dem sammen.

Fra kl. 11 – når pandekagerne er sat over – vil de voksne sammen med tovholderen i DOFs Landbrugsgruppe, Henrik Wejdling fokusere på Sanglærken og dens biologi m.m. Det sker på Enggårdens marker neden for Naturens Pusterum. Når vi må søge til et refugie som Enggårdens marker og kvægfolde for at fortælle om og opleve Sanglærkens glade triller, skyldes det, at arten er i meget kraftig tilbagegang.

Lidt mere om Sanglærken og dens tilbagegang
Siden DOF i 1976 begyndte at skrive de godt 100 almindeligste fuglearter i mandtal hvert år, er mere end 7 ud af 10 Sanglærker forsvundet og i dag er der kun 30% tilbage af, hvad der var i 1976.

Og hvor mange, der så er forsvundet før 1975, kan vi kun gisne om. Men blandt de mange digtere og forfattere, der gennem tiderne har lovprist Sanglærken for dens lykkebringende triller, mere end antyder Mogens Lorentzen i bogen Midtvejs fra 1932, at der dengang var mange – rigtig mange: ”De mange lærker oppe og nede, langt borte og tæt ved, det lyder som om himlen blev skruet fast til horisonten med tusinde skruer…”.

’Tusinde skruer’ kan vi næppe love, men lærker skal der nok være, og vi kan give fortællingen om, hvorfor den var så talrig, hvorfor den nu er i tilbagegang, og hvordan landbruget – stadig – kan nå at vende denne udvikling.

Hvis ikke vi vidste bedre, skulle man næsten tro, at Sanglærken som art var skabt med henblik på det danske bondelandskab – eller i hvert fald for det danske bondelandskab som det så ud før industrialiseringen af det. Men sådan kan det jo af gode grunde ikke være, for Sanglærken var færdigudviklet som art ufattelig mange år førend det første menneske overhovedet begyndte at kratte i jorden for at dyrke den. Sagen er, at Sanglærken som oprindelig top-tunet steppefugl i den grad har kunnet tilpasse sig det landbrugsland, der opstod i kølvandet på skovrydningen og opdyrkningen af Danmark fra Bondestenalderen og frem.

Her kunne den anlægge sine årligt to til tre kuld i de skiftende afgrøder, der var at finde inden for kort afstand i bondens små marker med udbredt sædskifte. Her kunne ungerne med deres evne til lynhurtigt at vokse til – ja, deres ben er fuldt udvoksede inden for et par uger – selv vandre rundt i afgrøden og supplere den føde i form af løbebiller og andet krible-krable, forældrefuglene måtte bringe, og de kunne selv søge skjul for ræv og krage i stedet for at ligge i en fristende bunke i den ta’-selv-buffet, som jordrugende fugles reder ellers udgør for ræve og andre rovdyr. Og uden for yngletiden kunne lærkerne altid finde ukrudtsfrø i stub og brak – og når vinterens strengedes trække lidt væk for så, som den første forårsbebuder, at komme hurtigt tilbage med de første lavtrykspassager. Alt det tilsammen gjorde, at Sanglærken over århundreder var  Danmarks talrigeste fugleart.

Nu er markerne i almindelighed store, sædskiftet anstrengt, løbebillerne sjældne og ukrudtsfrøene en saga blot – både her og i vinterkvarteret.

Heldigvis gælder det ikke Enggårdens marker, som drives efter mere naturvenlige principper, og vi følger vejen derned, lytter til lærkerne, leder efter løbebillerne og får opskriften på, hvordan vi kan få lærkesangen tilbage i landskabet generelt.

Én af vejene er brak, som Sanglærken har stor forkærlighed for – ja, en gammel talemåde sagde faktisk, at ’Bonden må ikke lade lærken have for meget at bygge i’ (underforstået: han skulle være effektiv og ikke lægge for meget i brak). I dag burde talemåden vendes om: ’Bonden må lade lærken have mere at bygge i’, og DOF uddeler på turen eksemplarer af den brakfolder, foreningen har udarbejdet, og som giver gode råd til, hvordan brak kan gøres mere Sanglærke- og fuglevenlig i det hele taget – og samtidig hjælpe bonden med opfostring af rovbiller og andre nyttedyr, der kan gå ham til hånde ved at holde diverse skadedyr i skak. Deltagerne opfordres til at tage foldere med, og giv dem til landmænd, de kender eller møder på deres vej!

På den lille høj ved Enggården er der udsigt til Vig Engsø, og ornitologerne har i dagens anledning opstillet teleskoper på højen, så der her måske kan fås et glimt af en Vibe, en anden af det gamle landbrugslands tro – men nu også truede - følgesvende.

Turledere: Peter Løn Sørensen, Naturvejleder, medskaber af Naturens Pusterum, aktiv i Livsgnisten Odsherred & DOF-Vestsjælland samt Henrik Wejdling, tovholder i DOFs landbrugsgruppe.

Fakta om ’Naturens Pusterum’ – en lille oase, udformet af Livsgnisten Odsherred omkring et regnvandsbassin – kan findes i en folder, som ligger her på Odsherreds Forsynings hjemmeside: https://www.odsherredforsyning.dk/wp-content/uploads/2021/04/NaturensPusterum_Infofolder_LivsgnistenOdsherred.pdf

Fakta om Livsgnisten- Odsherred fås her på foreningens hjemmeside:
https://livsgnisten-odsherred.dk/

Fakta om DOF-Vestsjælland fås her på lokalafdelingens hjemmeside:
https://dofvsj.dk/

Den omtalte folder, ’En praksisnær guide til fuglevenlig brak’ findes her på DOF’s hjemmeside, hvor der tillige ligger et fyldestgørende referencenotat om evidensen bag:
https://www.dof.dk/fakta-om-fugle/fuglevenlig-brak 

TILMELDING 

Ikke nødvendig



TURLEDER Peter Løn Sørensen, () og Henrik Wejdling, ()

KONTAKT Peter Løn Sørensen, 24 78 21 62 (foelhoej@get2net.dk)

MØDESTED 

P-pladsen ved Baeshøj Servicecenter, Baeshøjgårdsvej 6, 4560 Vig,