Tidligt forår i Paradiset - Borre Sø
Der hvor Borre Sø omkranses af Silkeborg Sønderskov og Østerskov kaldes Paradiset. Her skal vi opleve de første forårsfornemmelser og begyndelsen på fuglenes yngletid.
Borre Sø er kendt for at huse isfugl, toppet lappedykker, grågås, det lokale havørne-par og vi vil nok se flere andefugle, fx gråand, troldand, hvinand og stor skallesluger. Og hvem ved - måske en lokal sjældenhed?
Mens vi går gennem skoven kan vi være heldige at opleve den imponerende sortspætte, den kurrende huldue, mejser, bogfinke, stor flagspætte, og måske årets første gransanger.
Husk kikkert og godt fodtøj til at gå i skoven - evt. en fuglebog og kamera.
TILMELDINGTilmelding påkrævet - skriv til simonlgiversen@gmail.com med antal deltagere.
Max. 24 deltagere.
KONTAKT Simon Græsbøll Iversen, 93961991 (simonlgiversen@gmail.com)
MØDESTED
P-plads ved Paradisvejen 49, 8600 Silkeborg.
GPS 56.1246, 9.5794
SE STORT KORT
Alle tilmeldte turdeltagere mødte op 15:30, og der var mødt folk op fra især Silkeborg- og Aarhusområdet. Vejret bød på blå himmel og sol, en let vind fra nord og plusgrader.
Vi mødtes på p-pladsen ved Paradisvejen og gik så øst langs Gravbæk og ud mod Borre Sø. Første stop var ved Skibsted Vig, den sydvestligste del af Borre Sø, som er udpeget som fuglereservat. Her fandt vi toppet lappedykker, stor skallesluger, gråand, troldand, hvinand, skarv og fiskehejre. En grønspætte kaldte tydeligt ovre fra Sønderskov, så deltagerne nok ikke glemmer den stemme foreløbigt.
Ude ved Paradisøerne lå flere hvinænder, troldænder, store skalleslugere, grågæs og en svartbag stod på et sømærke. Her blev det klart for os, at der var min. 2 grønspætter, da den i Sønderskov fik besvaret sine kald fra en anden grønspætte på Bredø. Et par knopsvaner lå og fouragerede inde i en lille vig, som vi passerede på vej mod nord / nordøst ad den sønære sti. Her kommer man igennem lidt elle-/birkesump og her hørtes sumpmejse og musvit, men ellers var småfuglene ikke særligt aktive på denne tid.
Omme på nordsiden af bugten med Paradisøerne stoppede vi op ved et naturligt udsigtspunkt, hvor man står ca. 3 meter over vandspejlet, og en gammel bøg er væltet ud i søen. Herfra kan man se begge de store grantræer, det ene på Borre Ø og det andet i Sønderskov, som det lokale havørnepar plejer at sidde i. Da havørnene ikke umiddelbart sad i træerne, som de ofte gør, så blev der joket med, om jeg havde lavet en aftale med dem på forhånd, og jeg indstillede mig på, at de muligvis - og så lige præcis i dag - ikke ville vise sig.
Men blot ca. 7 minutter efter vi havde stillet teleskoper op og folk havde fundet en kop kaffe frem, så kom den ene halvdel af havørneparret frem over hovedet på os fra nord, og så blev alles kikkerter op til ansigtet. Havørnen gik ned lavt over vandet og tog et skarpt sving rundt om Langeø, hvor den jagede en stor skallesluger, som blev skræmt op. Skalleslugeren smed sig i vandet og dykkede. Havørnen indledte en udmattelseskrig, hvor den slog ned flere gange for at få skalleslugeren til at dykke, når den kom op efter luft. Men et par insisterende gråkrager fik efter ca. 4 minutter havørnen til at give op, og den landede i et højt grantræ, hvor den sad til fuld skue for alle deltagerne. Efter et par minutter fløj den videre ned i Sønderskov, højst sandsynligt til reden.
Alle glade og tilfredse med dét show, valgte vi at gå rundt om Oringen for at kigge og lytte efter sortspætte. Denne udeblev dog i dag. Tilbage ved p-pladsen nåede dagens sidste fugl at vise sig: en fin bjergvipstjert, som nok yngler ved Gravbæk, kom kaldende hen over os.
Kl. 18:10 blev der sagt tak for denne gang.