Vorsø i Horsens Fjord

DOF Sydvestjylland, Horsens Kommune
LøRDAG 12. JUNI 2021
 KL. 09:15
 Fugletur/Begyndertur/Heldagstur/Turrapport

Øen er totalfredet med ca 50 forskellige fuglearter, bl. a. ynglende Havørn.
(Fortrinsvis for medlemmer af DOF Sydvestjylland.) Max 20 deltagere. 
Der er flere ledige pladser og hvis du ønsker at deltage, er der tilmelding til Sven Bødker: 99procentabe@gmail.com eller tlf.: 40621370.

Da samkørsel endnu ikke er tilladt på grund af Coronarestriktioner, mødes vi kl 9.15 på P-pladsen Vorsøvej 28, 8700 Horsens, se vedhæftede kort..
Herfra skal vi gå gennem vandet til Vorsø. Det tager ca 30 minutter, og vi mødes med guiden på øen kl 10.00. Guiden er Jens Gregersen eller hans hustru, Sus. Den guidede tur tager ca. 3 timer, hvorefter vi spiser medbragte madpakker og går tilbage til fastlandet.
Du kan læse om Vorsø her.
 

NB! Tiderne bliver evt. ændret få dage inden- alt efter tidevandet. 

Husk madpakke og drikkevarer. 

Covid-19:
Pga. coronarestriktionerne arrangerer DOF Sydvestjylland ikke samkørsel.
 

TILMELDING 

til Sven Bødker senest 11.06 kl. 18.00



TURLEDER Sven Bødker, 4062 1370 (99procentabe@gmail.com) og Karin Gustausen, ()

KONTAKT Sven Bødker, 4062 1370 (99procentabe@gmail.com)

MØDESTED 

P-pladsen Vorsøvej 28, 8700 Horsens



GPS 55.8768, 10.01
SE STORT KORT

TURRAPPORT

DOF Sydvestjylland med 17 ornitologer på tur til Vorsø. Vi blev modtaget på øen af Jens Gregersen, der har boet der i ca. 40 år. De fleste af årene sammen med hustruen, Sus, og de er de eneste beboere på øen. 

Jens ved alt, hvad der er værd at vide om området. Han kender navnene og udbredelsen af hver en plante, enkelte træer har han fulgt gennem 40 år. 

Ikke kun Havørnens og Skarvernes, men også småfuglenes reder er registreret af Jens. Ræv og Grævling fik vi ikke at se, da de jo er nataktive, men der er angiveligt styr på, hvor de opholder sig. Der bliver taget godt hånd om fuglene, dyrene og planterne på Vorsø.

En af de første obs. på turen blev en Havørn på vej hjem til ungerne med frokosten i form af en and i fangerne. Senere mødte vi ungerne af både Havørn og Skarv. Havørnenes rede bliver ikke besøgt i begyndelsen af yngletiden, hvor ørnene er mest følsomme for forstyrrelser. Her midt i juni, hvor ungerne er store og forældrefuglene har travlt med at finde føde, er et kort besøg ved reden forsvarligt.

Udover Havørn er der ca. 250 par Skarver, der yngler på Vorsø. Tidligere var der op til ca. 5.000 par. En af årsagerne til nedgangen af ynglende Skarver er tilstedeværelsen af ynglende Havørn på øen.

Øvrige obs. var: Rød Glente, Rørhøg, Tårnfalk, Gravand, Havterne, Hættemåge, Hvidklire, Toppet Skallesluger, Stormmåge, Ederfugl, Stor Flagspætte, Gråkrage, Stær, Solsort, Engpiber, Hvid Vipstjert, Land- og Bysvale, Dompap, Bogfinke, Tornsanger, Havesanger, Løvsanger, Gransanger, Munk og Gærdesmutte.  

Biodiversiteten er rigt til stede med udgåede og væltede træer, buske, vilde planter og græsarter, der får lov at leve næsten uden græsning af dyr eller maskiner. Bregnerne er mandshøje, og turen gennem vildnisset mindede mig om regnskovene i Sydamerika.

Efter en fremragende og underholdende rundtur på øen med Jens spiste vi vores medbragte madpakker i haven ved parrets bolig.

Vi ville gerne have brugt mere tid på øen, men på grund af stigende vandstand, fandt vi det mest fornuftigt at gå tilbage til fastlandet lige efter frokosten. Godt for det. Det var blæst op, og bølgerne gjorde, at ikke en buksebag var tør, da vi nåede fastlandet.

Tekst og foto: Karin Gustausen