Baldersbæk og Holme Å

DOF Sydvestjylland, Billund Kommune
LøRDAG 26. JANUAR 2019
 KL. 08:00
 Fugletur/Turrapport/Begyndertur

Vi ser, hvilke vinterfugle vi kan opleve på en 6 km lang vandretur i skov og eng ved Baldersbæk og langs Holme Å.

Husk gummistøvler!

TILMELDING 

Senest 25/1 kl. 18 til Søren Peder Nielsen



TURLEDER Søren Peder Nielsen, 4087 5882 (spnhjerting@gmail.com) og Per Fabricius, ()

KONTAKT Søren Peder Nielsen, 4087 5882 (spnhjerting@gmail.com)

MØDESTED 

P-pladsen ved Hovedbiblioteket, Nørregade 19 i Esbjerg kl. 08.00. Hjørnet af p-pladsen længst fra biblioteket.
Alternativt: Holmeåvej 25, 6682 Hovborg (Hovborg Fiskesø) kl. 08.30



GPS 55.6036, 8.93951
SE STORT KORT

TURRAPPORT

En isfugl løftede turen i langs Holme Å til en storslået oplevelse, men mere om den senere.

Vi var 11, der trodsede sjapvejret en januarmorgen, hvor gårsdagens sne var ved at smelte, og DMI havde truet med isslag, der dog heldigvis udeblev. Der var vindstille, og solen var fremme en stor del af tiden.
 
Turen bestod først og fremmest i en 7-8 km lang vandring langs Holme å fra Baldersbæk til Hovborg. Meget af turen gik gennem en tyst og stille vinterskov, hvor der var endog meget langt mellem fuglene, så langt at en enkelt Sortmejse blev iagttaget ihærdigt - endelig var der en fugl. Vi hørte dog et par gange Grønspætten, og et par Ravne fløj over. Langt om længe stødte vi ind i et mejsetog bestående af Halemejse, Sumpmejse, Blåmejse og Musvit. 
Senere gik vi langs en afhøstet majsmark, hvor en større flok småfugle huserede. Her brugte vi nogen tid på at identificere de enkelte arter. Der var flest Bogfinker og Gulspurve, men også Kvækerfinker og en enkelt Gråsisken. Mod slutningen af turen hørte vi Spætmejse og så en Dompap, og en enkelt deltager så et glimt af en Isfugl.

Vandreturen sluttede ved Hovborg Fiskesø, og her fandt vi turens foreløbige højdepunkt, nemlig en Bjergvipstjert, som blev set under meget fine forhold.
Ved afslutningen af vandreturen blev vi enige om, at den havde været fattig på fugle, måske ikke så overraskende i skoven ved vintertide. Til gengæld havde vi nydt et meget flot landskab, som nok kunne være et besøg værd i foråret, når sangfuglene er i fuld gang.

Efter at have fortæret madpakkerne ville de fleste af os lige slå et smut omkring Østerbygård Fiskeri. Som sagt så gjort. Det viste sig i allerhøjeste grad at være et godt indfald.
Vi havde ikke været der længe, inden vi havde set både Bjergvipstjert, Isfugl og Svaleklire, de to sidstnævnte dog i første omgang kun i hurtig flugt.

Isfugle var der to af, men som sagt var de hurtigt væk, indtil Per opdagede en isfugl siddende i en busk lidt opstrøms åen. Den sad stille og roligt og slappede af med lidt fjerpleje. Vi besluttede at få et teleskop ud af bagagerummet i håb om, at fuglen ikke fløj, inden vi fik rigget til. Men den havde heldigvis god tid, så i de næste tre kvarter havde vi den i teleskopet næsten hele tiden (den var kortvarigt væk et par gange). Vi fik rigtig studeret fjerdragtens fantastiske farver, de helt mørke øjne og de røde ben. Indimellem foretog den hurtige dyk ned i åen den ene gang efter den anden, men den havde ikke bytte med op. Vi blev enige om, at den badede som led i fjerplejen.
Isfuglen var en helt unik oplevelse, det er sjældent at se denne iltre fugl så længe ad gangen og så tæt på.

Omend Isfuglen var den helt store oplevelse, fik vi yderligere et par gode indtryk med hjem. På et tidspunkt fandt vi en Svaleklire, der gik og fouragerede langs åbredden, også denne havde vi fornøjelse af meget længe.
Bjergvipstjerten havde vi også glæde af i flere omgange (der var mindst to individer). Indimellem var det ligefrem frustrerende, hvorhen man skulle rette det ene teleskop, vi havde: mod Isfuglen, Svalekliren eller Bjergvipstjerten.

Da vi havde set os mætte, brød vi op og tog hjem efter en meget fin dag.

Tekst og foto: Søren Peder Nielsen