Hvid pelikan på strejftog i Kattegat

mandag 20. september 2010 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I sidste uge blæste det en pelikan. Det skulle tilsyneladende tages helt bogstaveligt, så nu holder en fiskeædende hvid pelikan til på Læsø
Jan Skriver
Pludselig vågnede den sovende svane, der sad og blundede i vådområdet Bløden Hale ved den østlige spids af Læsø i Kattegat.

Og så viste svanen sig at være en hvid pelikan, der er det femte fund af arten i Danmark.

- Den hvide pelikan er uden ringe på benene, og dens fjerdragt er i helt perfekt stand, så der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at den er sluppet ud af fangenskab, som vi tidligere har oplevet flere gange med pelikaner i Nordeuropas natur. I kraft af de fotos, der er taget af fuglen, ved vi, at den blev set i Holland onsdag 15. september senest kl. 09.30. Lørdag 18. september stod den så sovende på Læsø cirka 700 kilometer mod nordøst. Man kan undre sig over, at den fra Holland flyver til Danmark, men den meget hårde sydvestenvind, der har været på det seneste over Nordvesteuropa, kan være en del af forklaringen.

Sådan siger biologen og ornitologen Kent Olsen, der under en fugletælling opdagede den hvide pelikan på Bløden Hale, hvor kæmpefuglen fortsat holder til.

- Pelikanen er ekstremt sky. Den har en flugtafstand på cirka 300 meter, siger Kent Olsen, der håber, at fuglen snart vil trække mod sydøst for at nå sine vinterkvarterer i Østafrika.

- Når vejret igen bliver stabilt, vil den sandsynligvis forlade Læsø og flyve sydpå. De fleste hvide pelikaner fra Sydøsteuropa trækker i løbet af efteråret sammen med artsfæller østfra til Afrika via Israel. Man kan måske forestille sig, at fuglen fra Læsø vil raste nogle dage i Sydsverige eller i Østdanmark, inden den flyver videre, siger Kent Olsen.

Den hvide pelikan er med sin store tyngde og et vingefang på rundt regnet tre meter en fugl, man lægger mærke til i naturen. Den yngler fåtalligt i Europa i flere lande omkring Sortehavet, blandt andet Ukraine, hvor den har været i svag fremgang de senere år, Bulgarien, Rumænien og Grækenland.
Verdens samlede bestand af hvide pelikaner skønnes at ligge et sted mellem 270.000 og 290.000 ynglepar. I vores del af verden med Rusland som det sydøstligste yngleland er bestanden næppe højere end cirka 10.000 par.

Generelt bliver den hvide pelikan betragtet som en truet fugleart i mange af dens leveområder. De største trusler består i risikoen for at drukne i fiskeredskaber og for at kollidere med elledninger. Som inkarneret fiskeæder og sidste led i fødekæden er pelikaner også tit udsat for at ophobe giftstoffer, der kan svække fuglene.
Den hvide pelikan er set fire gange i Holland og enkelte gange i Storbritannien. I Polen er der hele 60 fund af hvide pelikaner, heraf flere voksne udfarvede fugle i stil med det aktuelle individ på Læsø.

Pelikanen på øen i Kattegat har et ar på næbbet og en enkelt hvid hånddækfjer blandt alle de sorte. Det gør den for fagfolk let at kende som individ, og derfor ved man med sikkerhed, at fuglen er set i Holland for mindre end en uge siden.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.

Kent Olsen, biolog.
Tlf. 40 27 20 30.