Havets måger på Danmarks fuglefjeld sulter

onsdag 27. august 2008 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Sommeren 2008 blev stort set gold for de ynglende rider på Bulbjerg, Danmarks fuglefjeld. Også i Hirtshals, hvor riden yngler på havnen, har sæsonen været katastrofal ringe. Danmarks cirka 400 par rider har i år kun fået en halv snes unger på vingerne
Jan Skriver
På de op imod 47 meter høje, stejle kalkklinter af Bulbjerg ved Den jyske Vestkyst er der denne sommer talt cirka 300 reder af den kridhvide ride, der er de nordatlantiske fuglefjeldes måge. Og på havnen i Hirtshals har knap 100 par rider haft reder.

Men facit af ynglesæsonen har været katastrofalt ringe for disse havlevende måger, hvis succeser eller fiaskoer med ungeproduktionen kan være med til at fortælle om ændringer i havets miljø.

På Bulbjerg, der er Danmarks svar på et fuglefjeld, blev der talt blot to unger i rederne i begyndelsen af juli. Og det er usikkert, om fuglene blev flyvefærdige, fortæller ornitologen og fugletælleren Henrik Haaning Nielsen fra konsulentfirmaet Ornit.dk.

Og på havnen i Hirtshals er der fra knap 100 reder kun fostret godt en halv snes unger, oplyser ornitologerne Kurt Prentow og Anders Østerby fra Nordsømuseet.

De danske riders ekstremt ringe ynglesucces falder i tråd med en generel nedgang i antallet af ynglende rider på de store britiske fuglefjelde.

- Det er altovervejende sandsynligt, at det er mangel på føde, der har fået ynglesæsonen til at slå fejl for riderne. En art som riden er mere følsom over for fødemangel end de fleste andre havfugle som lomvier, alke og lunder. For riderne må udelukkende hente deres bytte af tobis og andre små fisk i overfladen. Det er tidligere set, at det kan gå galt for riderne sent på deres ynglesæson. Men i år tyder meget på, at de danske rider har manglet føde hele foråret og sommeren, siger Morten Frederiksen, der er seniorforsker hos Danmarks Miljøundersøgelser (DMU), Århus Universitet, og ekspert i havfugles økologi.

Nedturen for den beskedne bestand af rider i Danmark kommer i kølvandet af et dramatisk fald i antallet af ynglepar på fuglefjeldene særligt i Storbritannien, der huser hundrede tusinder af par.

På Shetlandsøerne er lokale kolonier af rider i de mest ekstreme tilfælde blevet reduceret med 75 procent. Tendensen på de britiske fuglefjelde peger i retning af, at en del af forklaringen på ridens krise skal søges i Nordsøen.

Det viser sig nemlig, at de østlige fuglefjelde med rider, altså dem der vender ud mod Nordsøen, har haft den største tilbagegang i antallet af ynglepar. Derimod lader det til, at riden har bedre levevilkår på de vestlige fuglefjelde ud mod Nordatlanten.

- Hvis jeg skal give en forklaring på ridernes tilbagegang, vil jeg hælde til en teori med afsæt i klimaændringerne. Det er dokumenteret, at der i løbet af få år er sket en dramatisk ændring i sammensætningen af Nordsøens plankton. Det har resulteret i, at den store vandloppe Calanus finmarchicus, der er den vigtigste fødekilde for tobis og mange andre fiskearter, er gået drastisk tilbage. I stedet er en mindre vandloppe Calanus helgolandicus, der hidtil har haft en sydligere udbredelse, gået frem mod nord. Men denne vandloppe er væsentlig mindre fedtholdig end den store vandloppe. Og det går ud over fiskelarverne og dermed fiskebestandenes størrelse. I sidste ende får ændringerne konsekvenser for havfugle som rider, siger Morten Frederiksen.

At den store vandloppe er blevet afløst af en mindre og mere mager art, er måske forklaringen på, at torsken har svært ved at få et comeback i Nordsøen, for torskens larver er helt afhængige af de fede vandlopper.

Mens torsken næppe kan slå over på den nye kost af sydligere vandlopper vil havfugle som rider i hvert fald i teorien med tiden kunne slå over på en anden menu, mener forskeren.

- Man kan forestille sig et scenarium, hvor sardinen, den lille sildefisk fra Middelhavet, bevæger sig nordpå ligesom vandloppen har gjort det. Sardinen kan blive en ny fødekilde for riderne. Men i øjeblikket må vi konstatere, at riderne i kolonierne ud til Nordsøen taler deres tydelige sprog om en voldsom mangel på føde, siger Morten Frederiksen.

Riderne på det danske fuglefjeld Bulbjerg har ikke alene haft en ekstrem fiasko med ungeproduktionen i 2008. Antallet af reder på kalkklinten er også næsten halveret i forhold til i 1996, da der blev talt 535 par ynglende rider på Bulbjerg.

Kontakt: Knud Flensted, mobil: 21 24 22 75