Skarven i tilbagegang

fredag 10. august 2007 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
For andet år i træk går skarven tilbage i store dele af Danmark, og nye undersøgelser tyder på, at fødemangel kan være en årsag. Det oplyser Fugle og Natur, medlemsblad for Dansk Ornitologisk Forening
Skarvens nedtur fortsætter i 2007. Kolonierne i Vestjylland, Nordjylland og Kattegat-området fortsætter tendensen fra 2006. Her faldt landsbestanden samlet med 6 procent, men i de nævnte jyske områder var faldet hele 10 procent.

De officielle tal for 2007 kommer først senere på året i en arbejdsrapport fra Danmarks Miljøundersøgelser, DMU. Men så vidt Fugle og Natur erfarer, så er tendensen altså den samme i år. Skarven går tilbage i nordvest, men holder stand i sydøst. Tilbagegangen i de jyske kolonier er på mindst det samme niveau som sidste år. I en af landets største kolonier i Tofte sø meldes om en tilbagegang på over 15 procent.

Endnu mere markant er tilbagegangen i kolonien på øen Melsig i reservatet Vejlerne. Her er der i 2007 talt 40 procent færre skarvreder end i 2006.

Der hersker stor usikkerhed om årsagerne til skarvens aktuelle nedtur i de seneste år efter mange års konstant fremgang indtil omkring år 2000.

Da den officielle skarvrapport for sidste år udkom i december 2006 skrev DMU i en pressemeddelelse:

”Tilbagegangen i 2006 skyldes formentlig det sene og kolde forår kombineret med, at der var et mindre udbud af føde i nogle egne af landet”. I år 2007 har vi haft det tidligste og varmeste forår nogensinde, men skarvernes problemer fortsætter altså, og det overrasker en af landets førende skarvforskere, biologen Poul Hald-Mortensen: ”Jeg var noget chokeret over det syn, der mødte mig, da jeg besøgte kolonien på Melsig den 22. maj. Ikke bare var kolonien markant mindre end normalt, men der lå sløve og udmagrede unger i mange af rederne. Der var også flere døde unger end normalt”.

Poul Hald-Mortensen har efterfølgende analyseret skarvgylp fra kolonien i Vejlerne, og de viser en bemærkelsesværdig forskel i forhold til tidligere år: ”Normalt henter Melsig-skarverne omkring en tredjedel eller mere af deres føde i Limfjorden i maj, men i år udgør fisk fra Limfjorden kun omkring en tiendedel. En unormalt stor del af føden er fiskearter, som er hentet på relativ store vanddybder i Skagerrak. Det tyder på, at fødemangel har tvunget skarverne ud på længere togter og anstrengende dykning på dybere vand.

Manglen på fisk kan således måske være forklaringen på tilbagegangen og ungernes dårlige tilstand i maj. I denne sammenhæng er det også værd at bemærke, at jeg netop her i foråret 2007 har konstateret en større nedgang af børsteorme ved Melsig og Tofte end nogensinde tidligere i de seneste 15 år. Børsteorme er en vigtig fiskeføde, men meget udsatte for iltsvind, siger Poul Hald Mortensen.

Tidligere undersøgelser har vist, at skarvernes fødegrundlag i Kattegat blev negativt påvirket af det voldsomme iltsvind i sommeren 2002. Men det er endnu for tidligt at afgøre, om det virkelig er fødegrundlaget, der svigter for væsentlige dele af landets store skarvbestand. Skov- og Naturstyrelsen holder i september en temadag om skarven for at gøre status over forvaltningsplanen for den omstridte fugl i Danmark. Og det sker altså i lyset af to års tilbagegang i store dele af landet.

Yderligere oplysninger: Poul Hald-Mortensen 97993911, 20122085