Første danske havørne ringmærket

tirsdag 3. juli 2007 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Tre fynske havørneunger er blevet ringmærket som led i et projekt, der skal give større viden om danske havørnes færden og levevis, oplyser DOF. De ringmærkede unger er netop fløjet fra reden
Jan Skriver
Et kuld havørneunger fra Arreskov Sø på Sydfyn har netop forladt deres rede, og er fløjet ud i verden med hver deres metalring anbragt på højre ben. Ringen bærer en unik kode, som i kikkert kan aflæses af fuglekiggere.

For det er hele meningen med ringmærkningen, der er udført af Ringmærkningscentralen på Zoologisk Museum, Københavns Universitet, at de store rovfugle skal blive aflæst og indrapporteret så ofte, at der kan danne sig et billede af ørnenes færden i landskabet.

Selv om ringmærkningen medfører en kortvarig forstyrrelse, bakker Dansk Ornitologisk Forening (DOF) ringmærkningen op.

- Det er vigtigt at kunne dokumentere, hvordan Danmarks bestand af havørne udvikler sig. Jo mere vi ved om deres spredning og udnyttelse af landskabet, desto bedre kan vi beskytte dem, siger Lennart Pedersen, der er leder af DOF's Projekt Ørn.

- Miljøpolitisk er det af stor betydning at have en nuanceret viden om rovfuglene, hvis der for eksempel opstår problematikker omkring miljøgifte, vindmøller eller større anlægsarbejder. Vi varetager havørnenes tarv ved at ringmærke dem og skaffe os en basisviden, der kan være afgørende, når der skal træffes naturpolitiske beslutninger, siger Lennart Pedersen.

Pilotprojektet skal også bidrage til at kaste nyt lys over danske havørnes dødelighed, stedtrohed, rekruttering, trækforhold, overvintringsområder og udveksling med de andre ørnebestande i Nordeuropa.
De tre ringmærkede unger er fostret af havørne, som siden 1998 har ynglet ved Arreskov Sø. De erfarne rovfugle har med årets trillinger fået hele 17 unger på vingerne i 10 ynglesæsoner.

- I år er der 16 par ynglende havørne i Danmark. Siden arten i 1996 genindvandrede til landet efter cirka 100 års fravær, er der fløjet op imod 150 unger ud fra ørnerederne. Bestanden af danske ørne er nu så stor, at tiden er moden til en årlig ringmærkning af ungerne hos veletablerede havørnepar, siger Lennart Pedersen.

I Sverige og Tyskland er der ringmærket flere hundrede havørneunger de senere år, og det har givet masser af viden om rovfuglene. For eksempel ved man, at det er tyske ørne, som har grundlagt den danske bestand.

De tre ørneunger fra Arreskov Sø er mærket med en trecifret bogstav/talkode, begyndende med bogstavet A efterfulgt af et 2-cifret løbenummer.

Yderligere oplysninger om de danske havørne og DOF's Projekt Ørn fås hos:

Lennart Pedersen, tlf. 40 15 66 20, leder af DOF’s Projekt Ørn.

Michael Grell, DOF’s Naturfaglige Afdeling, tlf. 33 28 38 20.

Erik Ehmsen, tlf. 62 64 15 59, lokalt ansvarlig ringmærker.

Kasper Thorup, Zoologisk Museums Ringmærkningscentral, tlf. 35 32 10 00.