Verdens vandfugle til revision

torsdag 11. januar 2007 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Omkring 15.000 frivillige fugletællere fordelt på 100 lande vil i weekenden 13-14. januar tælle svaner, gæs, ænder og vadefugle. I Danmark vil op imod 200 fugletællere landet over i januar finkæmme omkring 700 vådområder for at tælle vandfugle. Den grønne vinter giver udsigt til ekstraordinært mange fugle i landskabet.
Jan Skriver
Midten af januar er den store revisionstid for vandfugle overalt i verden. Den kommende weekend vil der blive talt svaner, gæs, ænder og vadefugle i alle verdensdele på nær Antarktis.
Og det skønnes, at et sted mellem 30 og 40 millioner vandfugle vil blive registreret og bogført af flere end 15.000 frivillige ornitologer verden over.

De titusindvis af tællinger går under navnet "International Waterbird Census" (IWC) og bliver kooordineret af organisationen Wetlands International.

I Danmark samler Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) med hjælp fra trænede feltornitologer i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) de nationale vandfugletal.

200 biologer og ornitologer vil være i felten og dække omkring 700 lokaliteter, primært vådområder, jævnt fordelt i Danmark.

Der er lagt op til det helt store attentat på notesbøgernes blanke sider, når vandfuglene skal bogføres 13-14. januar og en uge senere 20-21. januar i Vadehavet.

Meteorologerne melder, at vi netop nu oplever den mildeste vinter de seneste 10.000 år, og den giver udsigt til ekstremt mange svømmeænder og vadefugle, der er blevet "hængende" i det danske kystlandskab og i fjordene.

- Årstiden byder på usædvanligt høje tal for visse arter, for denne vinter er så speciel, og vi reelt aldrig har oplevet noget lignende. Jeg har netop fået melding om 400 spidsænder fra Holmegårds Mose på Sjælland, og også fra Thy bliver der rapporteret om overvintrende spidsænder, der egentlig på denne tid af året skulle have været langt syd for Danmark. Mange fortæller i det hele taget om uhørt høje antal af svømmeænder i januar, så det bliver spændende at se facit af alle tællingerne, selv om de først vil foreligge om et par måneder, siger Stefan Pihl, der koordinerer de nationale tællinger for Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet.

De danske brikker til billedet af vandfuglenes vinterudbredelse på globalt plan kan i år bevæge sig i en retning, der ikke tidligere er set.

- Selv om vi i en del år har oplevet milde vintre med titusinder af vandfugle, repræsenterer denne vinter en helt ny situation. For vi har ikke haft en regulær frostperiode i november eller i begyndelsen af december, som vi i reglen oplever.

Derfor har vejrliget ikke tilskyndet viber, regnspover og svømmeænder, der er følsomme over for bare et par dage med frost, til at trække sydpå ud af landet, siger Stefan Pihl.
Vandfugletællerne vil mere end nogensinde tidligere være nødt til at kigge alle afkroge af Danmark igennem for at få svaner, gæs, ænder og vadefugle noteret og bogført.

Fuglene vil være uhyre spredte i landskabet på grund af den grønne vinter, hvor de kan finde føde masser af steder i landskabet.

Det stigende antal naturgenopretninger med engsøer og fladvandede områder vil også kræve en ekstra indsats på vejen mod et overblik, for der er kort og godt blevet flere vådområder at tælle fugle i de seneste år. Men det hører til i kategorien af positive problemer.

Den nationale tælling af alle vandfugle finder her i landet sted hvert tredje år. Da den i år indgår i fugleregistreringer på internationalt plan, er alle landene omkring Østersøen også med i tællingen. I løbet af foråret vil der derfor foreligge tal for vandfuglenes forekomst i hele Nordvesteuropa.

- Ikke siden 1993 er der foretaget en lignende grundig og så geografisk omfattende en tælling, så det bliver meget spændende at se, hvordan svaner, gæs, ænder og vadefugle overordnet set har det i Nordvesteuropa og Østersøen, siger Stefan Pihl.

Organisationen Wetlands International, der koordinerer den verdensomspændende indsats, som giver et aktuelt overblik over bestandene af vandfugle, har siden 1964 stået bag de officielle opgørelser over verdens bestande af vandfugle.
Cirka 700 arter fra storke over hejrer til skarver, lommer, alkefugle, gæs og svaner er med i den globale overvågning.

Tallene over fuglebestandene bliver blandt andet brugt, når man for eksempel skal udpege Ramsar-områder, altså vådområder der er af særlig betydning for vandfugle.

Hvis 1 procent af en fuglebestand - for eksempel sangsvaner i Danmark - opholder sig i et område, er det værdigt til at blive udpeget som Ramsar-område. Da bliver lokaliteten vurderet til at være af vital betydning for den pågældende art.

Yderligere oplysninger fås hos:

Stefan Pihl, Danmarks Miljøundersøgelser.
Tlf. 89 20 15 06. Mobil. 30 32 76 30.

Thomas Vikstrøm, Dansk Ornitologisk Forening.
Tlf. 33 28 38 22