Amerikansk sanger fløj over Atlanten til Mandø

mandag 16. oktober 2006 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Søndag 15. oktober blev en ny fugleart for Danmark set i udkanten af Mandø By i Vadehavet. Den stribede sanger kommer fra Canada eller Alaska, og er fløjet forkert, så den har krydset Atlanterhavet. Den skulle have holdt vinter i Sydamerika. Flere end 100 feltornitologer er rejst til Vadehavet og har haft den amerikanske gæst i kikkerten.
Jan Skriver
For første gang i Danmark og Skandinavien er en stribet sanger på besøg.

Den i Europa ekstremt sjældne nordamerikanske sangfugl holder i øjeblikket til i et fyrrekrat i udkanten af Mandø by i Vadehavet. I vores del af verden er der kun 33 gange tidligere observeret en stribet sanger.

- De fleste fund i Europa har været fra De britiske Øer, Frankrig og Island. Den stribede sanger på Mandø er en ung fugl født i år. Den er kommet ud i kurs, og er af vejret sendt over Atlanten. På fugletrækstedet Cape Clear på Irlands sydvestlige spids er der på det seneste set flere arter af nordamerikanske sangfugle. Og i Storbritannien er der de seneste uger fundet adskillige arter af amerikanske vadefugle. Noget tyder på, at særlige omstændigheder omkring vejret kan have sendt et ekstraordinært stort antal fugle fra Nordamerika til Europa, siger feltornitologen Morten Bentzon Hansen.

Han er i øjeblikket på Felttræf i Vadehavet, hvor ornitologer i hele uge 42 kigger hvert et krat og hver en vadeflade efter for sjældne fugle.
Det var som et led i Felttræffet, at den fynske ornitolog Tim Hesselballe Hansen søndag 15. oktober opdagede den stribe sanger på Mandø.
Det sjældne fund trak flere end 100 ornitologer til stedet.

- Jeg tror, der er gode chancer for, at den stribede sanger bliver nogle dage på Mandø. De små amerikanske sangfugle, der kommer til Europa, har en tendens til at være stationære en tid. Men den kan være svær at finde i det tætte fyrrekrat, selv om den med jævne mellemrum kommer frem for at søge føde i en lysning med kaprifolier.

Stribet sanger minder farvemæssigt om en mellemting mellem en skovsanger og en grønsisken, siger Morten Bentzon Hansen.