Rider med reder i risiko-zonen

tirsdag 18. juli 2006 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
På et stejlt fjeld af beton og blokke af granit yngler riden på den vestre ydermole til Hanstholm Havn
Jan Skriver
Trods alle odds forsøger de hvert år at stifte familie på Hanstholm Havns stejle og stormomsuste vestmole, hvis nærmeste læ for vinde fra vestlige retninger er Sydnorge eller Storbritannien.
Denne sommer ser det ud til at lykkes for riderne i Hanstholm at få unger på vingerne.

- Der er et halvt hundrede reder med rider på den stejle vestmole. Fuglene kan være meget vanskelige at tælle, medmindre man befinder sig i en båd i blikstille vejr på havet ud for redepladserne på vestmolen. Jeg har talt riderne fra toppen af molen, hvor man kan læne sig ud og kigge ned på redehylderne, siger ornitologen Jan Kristensen, der i det daglige arbejder på Hanstholm Havn.

- Det ser ud til, at riderne i år yngler i to bølger så at sige. De første har store unger, der er flyvefærdige, men der er også par med helt små unger.

- De nyfødte vil næppe klare sig gennem sæsonen.

Hvis vi får en kraftig sommerkuling, skyller bølgerne reder med eventuelle æg og unger ned fra hylderne på den lodrette mole. Mågernes redehylder er så smalle, at fuglene næsten ikke kan vende sig. Det er faktisk ret fantastisk, at de overhovedet slår sig ned på stedet, og klarer sig igennem de vejrmæssigt rolige sæsoner. I år har vejret været varmt, stille og stabilt. Vi har den første sommerstorm til gode. Det udnytter riderne selvfølgelig, siger Jan Kristensen.
Det sker ligefrem, at riderne har stort held med yngelen på Hanstholm Havn. I 1982 havde 120 par reder med efterfølgende ynglesucces på vestmolen.
Men de seneste mange stormfulde somre har ikke budt havets måger de store chancer for at få flyvedygtigt afkom på hjørnet af Nordvestjylland.

Ridens historie som dansk ynglefugl rækker kun godt et halvt hundrede år tilbage. Den ynglede første gang i Danmark i 1941 på Hirsholmene. Øgruppen blev forladt af riderne i 1974, men de senere somre har flere fugle holdt fast til på stedet, så måske er en genindvandring på vej til øgruppen ved Frederikshavn. På Nordre Rønner nord for Læsø har der indtil for få år siden været nogle få par rider.

Så er der Hirtshals Havn, der er blevet en fast ynglelokalitet. Og naturligvis Bulbjerg, Danmarks eneste fuglefjeld fra naturens hånd.

Men lavlandet Danmark repræsenterer kun et komma i den store bog om den nordatlantiske ride, hvis samlede europæiske bestand tæller 2,5 millioner ynglepar på fuglefjelde i Island, Færøerne, Svalbard, Grønland, Norge og Storbritannien.
Riden er verdens mest talrige måge.