Tårnfalke og sjældne ugler drukner i drikketrug

mandag 14. juli 2025
DOF BirdLife får hver sommer henvendelser om døde tårnfalke, der er druknet i deres forsøg på at slukke tørsten i åbne drikketrug til heste og kreaturer. Læg et bræt eller et stykke træ i drikketruget, så fugle selv kan komme op, hvis de plumper i, lyder det fra DOF BirdLife.
af Jan Skriver

3 fotos 16

Tårnfalke har for vane at drikke vand af åbne vandtrug med risiko for at falde i og drukne. Foto: Jan Skriver. 

Forleden fik DOF BirdLife endnu en henvendelse fra en fugleinteresseret hesteejer, der havde fundet en druknet tårnfalk i et drikketrug, der stod på en mark, hvor der gik heste.

Højsommer er højsæson for netop den type dødsfald i den danske fuglefauna.

- Hver sommer får vi adskillige af den slags henvendelser om druknede fugle i drikketrug, og det er særligt tårnfalken, der har smag for de åbne kar, hvad enten vandet til husdyrene befinder sig i et gammelt badekar, en stor murerbalje eller et drikketrug. Der sker formentlig det, at fuglen lander på kanten af drikkekarret og bøjer sig fremad for at drikke, hvorefter den får overbalance og plumper i. Eller måske forsøger de uerfarne falkeunger at fange store insekter, der ligger på vandoverfladen. Problemet er så, at kanterne på drikketrugene er så lodrette, at fuglen ikke kan komme op, og den kan ikke lette direkte fra vandfladen, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.

Sjælden kirkeugle druknede i kar

Nogle gange er DOF BirdLife også blevet kontaktet om kirkeugler, der er druknet i vandtrug. Denne sjældne ugleart lever ofte i tilknytning til hestehold, hvor der netop står åbne vandkar i foldene og ved markerne, hvor de små ugler jager deres byttedyr.

- Man kan forebygge druknedøden blandt tårnfalke og ugler ved at lægge en planke eller for eksempel en tyk gren ned i vandtruget. På den måde kan rovfuglen eller uglen selv komme op ved at bruge sine kløer. Formentlig er der også småfugle, der drukner i de åbne drikketrug, og her vil et bræt eller noget andet flydende materiale i karret kunne afhjælpe problematikken, der særligt er knyttet til dyrehold med heste, fordi der her altid er drikkevand i åbne baljer eller trug. Men også kreaturbesætninger benytter sig af åbne trug til dyrenes tørst, så alle med dyr i det fri bør tænke fuglene ind i sammenhængen, siger Knud Flensted.

Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, biolog DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75