Fuglekongens fætter spreder sig i Danmark
Rødtoppet fuglekonge træffes i både nåleskov og løvskov, hvor fuglekongen primært lever i områder med nåletræer. Foto: Poul Holm Pedersen.
Med udsigt til et mildere klima og 250.000 hektar ny skov i løbetaf de næste 20 år tegner fremtiden lovende for rødtoppet fuglekonge, der er fuglekongens nære slægtning.
De senere år har rødtoppet fuglekonge, der har sin hovedudbredelse i lande syd for Danmark, hvor fuglekongen har sin største udbredelse i nåleskovene mod nord, bredt sig fra den sydøstlige del af Danmark til det meste af landet.
- Danmark ligger på grænsen af den nordlige udbredelse af rødtoppet fuglekonge, men ligesom mange andre arter skubber den sin udbredelse mod nord itakt med den globale opvarmning. Jeg forudser, at fremgangen vil fortsætte de kommende år. Ikke kun på grund af et klima, der bliver mildere, også fordi de kommende år vil byde på mere skov som led i den politiske aftale Grøn Trepart, der stiller os 250.000 hektar ny skov i udsigt inden 2045. Rødtoppet fuglekonge træffes i både nåleskov og løvskov, hvor fuglekongen primært lever i områder med nåletræer. Varierede skove vil begunstige arten, siger Joakim Matthiesen, der er biolog og ringmærker.
Fra sjælden til vidt udbredt
Han har i mange år ringmærket fugle på Gedser Fuglestation, der bliver drevet af DOF BirdLife, og her på Danmarks spids mod sydøst mærker man tydeligt, at en ny skovfugleart er blevet en hyppigere gæst.
- Hvor arten førhen var sjælden, er det hvert år nu kun et spørgsmål om tid, før der flyver rødtoppede fuglekonger i nettene og bliver ringmærket i marts-april, når forårstrækket går nordpå, og igen i september-oktober under efterårets træk, siger Joakim Matthiesen.
I DOFbasen, der er DOF BirdLifes database med dagsaktuelle fugleobservationer fra hele landet, er der de senere årtier registreret omkring 1.000 rødtoppede fuglekonger i Gedser-området.
Og 9. april 2018 blev der sat rekord med 18 ringmærkede rødtoppede fuglekonge i løbet af en dag på Gedser Fuglestation.
Foruden Gedser er Christiansø nordøst for Bornholm også et af Danmarks bedste steder for arten. Alene i år melder Christianøs Naturvidenskabelige Feltstation om mere end 50 ringmærkede rødtoppede fuglekonger på øen.
DOF BirdLifes nationale atlasundersøgelser af den danske ynglefuglefauna dokumenterer fremgangen for rødtoppet fuglekonge som dansk ynglefugl. Under Atlas II, der fandt sted i årene 1993-1996 blev rødtoppet fuglekonge fundet ynglende i 38 af de 2.255 kvadrater,som landet var delt op i under undersøgelsen.
Da Atlas III gik over landet i årene 2014-2017 var 174 kvadrater beboet af ynglende rødtoppede fuglekonger. Med andre ord er bestanden mangedoblet i løbet af to årtier.
Under Atlas III blev udbredelsen af rødtoppet fuglekonge grundigt undersøgt, og det blev skønnet, atbestanden i de år lå et sted mellem 225 og 318 ynglepar med Falster som den region med den tætteste bestand.
Også i Sønderjylland, på Sydøstfyn, i Nordsjælland og på Bornholm har arten spredt sig de senere år og har koloniseretnye skovområder.
Yderligere oplysninger:
Joakim Matthiesen, biolog
Tlf. 21 73 91 30