Vis hensyn og sæt fuglene først

torsdag 4. april 2024
Vejen til god naturmoral og færdsel i det fri tæt på fuglene bør altid gå gennem omtanke og respekt. DOF BirdLife har nedfældet 7 fuglevenlige råd til fugleturen.
af Jan Skriver

 Smafolk i stort terraen foto Jan Skriver
Foto: Jan Skriver. 

Ikke kun teknikken i form af langtrækkende telelinser og teleskoper skal være i orden på fugleturen, også etikken bør med i felten.

På den baggrund har hovedbestyrelsen i Dansk Ornitologisk Forening (DOF BirdLife) vedtaget et sæt holdninger til færdsel i naturen med fokus på fuglene.

- Interessen for at opleve fugle er vokset markant de senere år. Særligt sjældne ynglefugle tiltrækker sig opmærksomhed. Tidligere var der ofte hemmelighedskræmmeri forbundet med ynglefund af sårbare fuglearter, men i dag spredes informationer og nyheder ekstremt hurtigt via sociale medier. Derfor er der brug for en slags adfærdskodeks, hvor vi minder hinanden om, at hensynet til fuglene bør veje tungere end trangen til at komme helt tæt på eksempelvis sky og sårbare ynglefugle, siger Egon Østergaard, der er formand for DOF BirdLife.

Langt de fleste ornitologer og naturinteresserede opfører sig eksemplarisk og respekterer fuglenes privatsfære, men der er en tendens til, at enkelte går over stregen.

- Det er paradoksalt, at vi i en tid med kæmpestore telelinser oplever at visse fotografer ikke kan komme tæt nok på fuglene, så de forstyrrer dem væk. Vi har også set eksempler på, at brugen af playback for at lokke fuglene frem, kan stresse og forstyrre. Vi må ikke give køb på beskyttelsen af sjældne ynglefugle. Derfor er der grund til, at vi minder hinanden om de uskrevne færdselsregler i naturen. Nu er disse regler med DOF’s råd og holdninger så også skrevet ned, siger Egon Østergaard.

DOF's 7 opfordringer: 

1.   Undgå at skræmme fuglene eller andre dyr væk og ødelæg ikke naturlig beplantning for at få et bedre udsyn både af hensyn til fuglene, den øvrige natur og andre mennesker, som kommer senere for at opleve dem.

2.   Vær tålmodig i felten og vent på at fuglene kommer til dig.

3.   Ynglefugle – også mulige ynglefugle – kræver særlig beskyttelse ved ynglestedet. Lad være med at gå tæt på eller forstyrre. Træk dig væk, hvis du uforvarende er kommet tæt på et ynglested.

4.   Afspilning af lyd skal bruges med stor omtanke. Undgå playback i yngletiden. Brug heller ikke playback overfor potentielle ynglefugle, da det kan stresse dem nok til, at de forsvinder. Undersøg desuden om der er andre ornitologer i området, hvis du bruger playback på en lokalitet, så de ikke tror, at de hører en sjælden fugl, som ikke er der.

5.   Brug alt teknisk udstyr hensynsfuldt overfor såvel naturen som andre mennesker. Optræd altid med respekt for, at naturen er vigtigere end billeder, lydoptagelser og andre registreringer.

6.   Hjælp andre til at få ligeså gode oplevelser i naturen som dig selv - også de mindre erfarne; vi har alle været begyndere engang.

7.   Brug sociale medier med omtanke; vis respekt for ophavsrettigheder og kommuniker med de øvrige brugere, så flere får lyst til at komme i naturen, vise respekt for den og passe på den.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF BirdLife) 
Tlf. 33 28 38 00 

Egon Østergaard, formand DOF BirdLife
Tlf. 31 16 20 30