Fuglereder er fredet

tirsdag 23. maj 2023
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife minder om, at det er ulovligt at fjerne fuglereder. Hvert forår og hver sommer får DOF BirdLife henvendelser fra boligforeninger, viceværter og private med spørgsmål om især svalereder.
af Jan Skriver

 Bysvale sidder pa sin rede under tagskaegget foto Jan SkriverVed at sætte et bræt eller en plade op lidt neden for rederne, kan man som regel undgå, at bysvalerne klatter i et omfang, så det genererer fuglenes naboer. Foto: Jan Skriver.

Bysvalen har det med at bygge sin rede oppe under tagskægget og altid i større eller mindre kolonier.

Det fører undertiden til konflikter, hvor boligejere synes, at fuglene sviner så meget, at beboerne er fristet til at barbere svalerederne ned.

Men det er forbudt at fjerne svalereder og andre fuglereder med for den sags skyld.

LÆS OGSÅ: Koloni af digesvaler reddet i Københavns Havn

Jagtlovgivningen slår fast, at man ikke må ødelægge eller pille aktive fuglereder ned. Hverken når de er ved at blive bygget, eller når der er æg eller unger i.

- Som udgangspunkt skal man lade fugles reder sidde i fred, også selv om kun fundamentet er ved at blive lagt. Hvis man er voldsomt generet af fuglereder, kan man dog søge Naturstyrelsen om dispensation til at fjerne dem. I praksis skal man henvende sig til styrelsens lokale vildtkonsulent, der så vil tage stilling til, om det er rimeligt at gøre noget ved en eventuel problematik, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife.

Svaler går ind for genbrug

I reglen er det svalernes klatter, der er årsag til en konflikt. Biologen påpeger, at man med ganske enkle midler kan forebygge, at svaler sviner på fliser, fortove eller forbipasserende.

- Ved at sætte et bræt eller en plade op lidt neden for rederne, kan man som regel undgå, at svalerne klatter i et omfang, så det genererer fuglenes naboer. Når man så har forebygget, bør man lade svalernes reder sidde, for svaler er til genbrug. Både bysvaler og landsvaler kan bruge deres reder i mange år, hvis de da fortsat sidder, som de skal, siger Knud Flensted.

Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, biolog i DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf. 33 28 38 00