Kortnæbbede gæs har fået ny trækrute over Østdanmark

onsdag 12. april 2023
Engang var flokke af kortnæbbede gæs stort set udelukkende et vestjysk fænomen. Sådan er det ikke længere. Der er nyt fra østfronten.
af Jan Skriver

 Kortnaebbet gas flugt som efter en streg foto Jan Skriver
Tællinger af gæs på Lolland-Falster har vist, at der de seneste vintre har opholdt sig mere end 1.000 kortnæbbede gæs i området. Foto: Jan Skriver. 

De senere år har danske ornitologer i stigende omfang set flokke af kortnæbbede gæs på Sjælland, Lolland og Falster. Arten har traditionelt været knyttet til den vestlige del af Danmark, både på forårstrækket, efterårstrækket og i vintermånederne.

De sjællandske visitter må skyldes gæs fra Svalbard- bestanden, der er kommet ud af kurs og er fløjet længere østpå i Danmark end normalt, har antagelsen været.

Men sådan forholder det sig ikke, fastslår gåseforsker Jesper Madsen, der er professor på Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet.

Han kan dokumentere, at den kortnæbbede gås så at sige har åbnet en ny trækrute, der inkluderer Nordsjælland og sydpå til Falster og Lolland.

Den ny viden er kommet for en dag i kraft af GPS-teknik og et åbent vindue i soveværelset.

Gåsetræk over Øresund

- Jeg bor i Hornbæk på nordkysten af Sjælland, og en novembernat i 2018, hvor vi sov for åbent vindue, hørte vi gæs flyve snakkende forbi. Vi var overbeviste om, at det var kortnæbbede gæs, men kunne det virkelig passe? Næste morgen tjekkede jeg online-portalen movebank, hvor data fra vores GPS-mærkede kortnæbbede gæs løbende bliver opdateret. Da så jeg, at et par af de kortnæbbede gæs, som vi havde mærket i Oulu i Finland i foråret 2018, og som havde været på Novaya Zemlya om sommeren og i Mellemsverige om efteråret, havde passeret direkte over vores hus selvsamme nat. Gæssene kom fra Sverige, og landede kortvarigt i engene syd for Hornbæk, før de om morgenen trak videre til Falster, fortæller Jesper Madsen.

Sidenhen har gåseforskeren registreret flere GPS-mærkede gæs fra Novaya Zemlya-bestanden, som trækker over Øresund om efteråret og mellemlander forskellige steder på Sjælland, før de enten trækker til Lolland-Falster eller vestpå til Jylland.

Tællinger af gæs på Lolland-Falster har vist, at der de seneste vintre har opholdt sig mere end 1.000 kortnæbbede gæs i området. Der er kun set mærkede fugle, som tilhører Novaya Zemlya-bestanden.

- Vi kan allerede nu konstatere, at der på bare 10-15 år er opstået en ny gåsebestand. Det skal blive interessant at følge udviklingen de kommende år, siger Jesper Madsen.

Læs også: Kortnæbbede gæs finder nyt land efter mesterlære hos tajgasædgæs

Yderligere oplysninger: 

Dansk Ornitologisk Forening / DOF BirdLife 
Tlf: +45 3328 3800