ØrneTV slukket i 2023-sæsonen: Havørne flyttet til ny rede 200 meter fra deres gamle adresse

tirsdag 28. februar 2023
Siden 2013 har danskere i tusindtal fulgt familielivet hos Nordeuropas største rovfugl på godt og ondt i reality-tv fra reden ved Hyllekrog på Lolland. Men i år har havørnene tilsyneladende valgt et sabbatår som tv-stjerner. De er flyttet ind i en rede blot 200 meter væk fra web-kameraet.
af Jan Skriver

Skaermbillede 2023 02 28 kl. 16.13.40Det kendte havørnepar fra fra Saksfjed Hyllekrog har etableret sig i en ny rede bare 200 meter fra den rede, hvor et web-kamera i 10 ynglesæsoner dagligt har transmitteret scener fra et ørneliv. Foto: Kim Skelmose.  

Videokameraet var på plads og i orden til den 11. sæson i en af de største filmsucceser, den danske natur har fostret, nemlig ØrneTV i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife. Det samme var hovedrolleindehaverne, havørneparret i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland.

Men ørnene har i år etableret sig i en ny rede bare 200 meter fra den rede, hvor et web-kamera i 10 ynglesæsoner dagligt har transmitteret scener fra et ørneliv. 

- Vi har nøje fulgt havørnene den seneste halvanden måneds tid, og vi har set, at ørnene har været meget ubeslutsomme med hensyn til valg af rede. Det er ikke unormalt, at ørne skifter rede, men i år har havørnene ved Hyllekrog været på tre reder, inden de så beslutter at etablere sig i en ny rede. Vi er ærgerlige over ikke at kunne vise levende billeder fra havørnenes liv i år, men vi beskæftiger os med naturens gang, og her er vilkårene, at det hele foregår på havørnenes præmisser, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening (DOF), som står bag ØrneTV.

Først for få dage siden kom der vished omkring redesituationen, hvorfor det ikke har været muligt at melde noget konkret ud før nu, påpeger Kim Skelmose.

Den nye rede ligger uden for web-kameraets rækkevidde over den gamle rede, og det er for sent at flytte det tekniske grej, da havørnehunnen formentlig allerede er begyndt at ruge.

- Den nye rede er meget flot og fotogen, og stedet giver os gode muligheder for at sætte et web-kamera op før ynglesæsonen 2024. Nu må vi se hvilken rede, havørnene vælger i næste ynglesæson, siger Kim Skelmose.

Ny viden direkte fra ørne-bio

I løbet af 2022 var der godt 3,5 millioner visninger på foreningens reality-tv med live-optagelser fra havørnereden på Lolland.

- Interessen for ørnene er overvældende, og projektet har været øjenåbnende på mange fronter, både hos det brede publikum og blandt forskere. Alle optagelser er blevet båndet og tappet med jævne mellemrum, og de er blevet kigget igennem. Scenerne fra reden har gjort os alle klogere på mange nuancer i havørnens ellers skjulte familieliv og adfærd. Der har været dramaer med æggerov, en skudt ørn, ungedød og lykkelige slutninger mellem hinanden. Det har været fantastisk at opleve, ja, et eventyr har det været, og jeg krydser fingre for, at vi kan genoptage ØrneTV næste år, siger Kim Skelmose, der har et bud på, hvorfor havørnene har holdt flyttedag.

- Vi har desværre set, at flere besøgende færdes på diget tæt ved skoven med havørnenes rede, selv om der er skiltet med adgang forbudt. Sandsynligvis har menneskelige aktiviteter fået ørnene til at flytte til et roligere sted. Det er med til at understrege vigtigheden af, at store rovfugle kræver fuldkommen ro omkring deres rede, siger lederen af DOF’s Projekt Ørn.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00

Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn
Tlf. 27 73 40 70