Ny plan for EU´s landbrugsstøtte i Danmark

torsdag 9. februar 2006 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening fremlægger redningsplan med 46 konkrete forslag til en rigere dansk natur. Samtidig opfordres Regeringen og Folketinget til at lægge 20 procent af EU´s landbrugsstøtte om til naturstøtte.
Det seneste budgetforlig i EU er på vej til at afmontere hele det landdistriktsarbejde, som Fødevareministeren igangsatte med pomp og pragt i 2005, og som stillede landboerne i størrelsesordenen 1 mia. kr. i udsigt om året til udvikling af landdistrikterne – herunder til støtte af natur og miljø. Men der er en chance, som den danske regering ikke bør forskertse, mener DOF.

Regeringscheferne i EU besluttede kort før jul at skære voldsomt ned i de såkaldte landdistriksmidler (søjle 2 i landbrugsstøtten). Men de åbnede en kattelem, som det ville klæde den danske regering at benytte sig af: De enkelte medlemslande kan nemlig fremover på egen hånd beslutte at overføre op til 20% af de direkte landbrugsstøttemidler (søjle 1) til landdistriktspuljen og dermed øge mulighederne for at støtte natur og miljø. Storbritannien har i årevis overført de op til 10%, som hidtil har været muligt, mens Danmark har lurepasset.

”Regeringen vil stå sig rigtig godt ved at vise handlekraft og gå foran med den omlægning af landbrugsstøtteordningen, som alle venter på, og som alle ved vil komme. Det ville gavne ikke blot dansk natur, men også dansk landbrug, som herved ville komme i en konkurrencemæssig førerposition, når de øvrige europæiske landbrug til sin tid skal til at indstille sig på ændringerne”, siger Henrik Wejdling fra DOF´s hovedbestyrelse.

Af de 116 danske ynglefuglearter, der af den ene eller anden grund er havnet på ’alarmlister’ over truede arter, hungrer langt de fleste efter fem elementer i landskabet, nemlig vand, vedvarende græs, dødt træ, ro og øget sammenhæng. Det har DOF påvist i en rapport, som er sendt til Fødevareministeren og som opfordrer til at bruge landdistriktsprogrammet til at afhjælpe disse mangler.

DOF har i rapporten opstillet i alt 46 konkrete, tværgående og ofte multifunktionelle forslag til incitamentsskabende støtteordninger til fremme af vand, ro, græs, dødt træ, sammenhænge og formidling. Forslagene vil hver især og tilsammen gavne fuglelivet, bidrage til sikring af gunstig bevaringsstatus for de enkelte arter og bremse faldet i biodiversitet. Foruden at gavne fuglene vil også beskæftigelsen og livskvaliteten for landbefolkningen, ejendomsværdierne og turismen nyde fremme gennem iværksættelsen af de foreslåede initiativer.

Derfor bør regeringen skyndsomst sikre realiseringen af de 46 forslag. Og det ligger lige til højrebenet at gøre det med den adgang til overførsel af midler, som regeringschefernes langtidsbudget åbner op for.

Rapporten kan downloades her.

Se også artiklen om samme emne i Fugle og Natur nr. 1, 2006, som netop er udkommet.
Yderligere oplysninger: Henrik Wejdling 51269056