Ny fugleart for Danmark: Hvidhovedet skarveand spottet på Sjælland

tirsdag 15. februar 2022 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Invasiv amerikansk and trækker sjælden ny art til Danmark. Hvidhovedet skarveand er med al sandsynlighed fugleart nummer 491 for landet.
af Anton Gundersen Lihn

finderberetning hvidhovedet and i selsoe sjaellandHvidhovedet skarveand i Selsø Sø ved siden af amerikansk skarveand og omringet af troldænder. Bliver fundet godkendt af DOF's sjældenhedsudvalg er det officielt en ny art for landet. Foto: Ib Jensen.

Midt mellem tusindvis af troldænder er der observeret en ny art for landet. En sjælden hvidhovedet skarveand opholder sig i øjeblikket i Selsø Sø ved Roskilde Fjord.

Det er første gang hvidhovedet skarveand besøger Danmark. Den sjældne and har sine nærmeste levesteder i Sydøsteuropa og Spanien, og det aktuelle fund i Danmark er sandsynligvis det nordligste nogensinde.

Anden blev fundet søndag eftermiddag af Anders Wiig Nielsen, der var lokket til Selsø Sø af den invasive art, amerikansk skarveand, der var observeret af Ulla Munch Hansen.

- Det var ligesom at finde guldhornene. Det begyndte med et chok, men så erkender man, og så tænker man ’fedt’, siger Anders Wiig Nielsen, der ud over at være finder også er formand for Feltornitologisk Udvalg i DOF.

- Det var ventet, at hvidhovedet skarveand snart skulle dukke op i Danmark på grund af blandt andet klimaforandringer. Og for en uge eller 14 dage siden var der observeret et individ i Tyskland tæt på Femern. Så vi havde faktisk ’ledt’ efter netop hvidhovedet skarveand ved Maribosøerne dagen før. Men da jeg tog afsted til Selsø var det med forventningen om, at det var en amerikansk skarveand, jeg skulle se. Men så var der, en der var større. Først tænkte jeg, det kan ikke passe, men så blev jeg så sikker, at jeg meldte det ud, fortæller han.

Læs hele Anders Wiig Nielsen beretning om fundet her.

Ærgerligt makkerpar

Den amerikanske skarveand, der også er et sjældent syn i Danmark, er en vigtig brik i historien om den hvidhovedede skarveand, der bliver nummer 491 på listen over fuglearter observeret i Danmark.

For den hvidhovedede skarveand er sandsynligvis kommet til landet som følgesvend til en amerikansk skarveand. De to fugle blev observeret sammen i flokken af troldænder i Selsø Sø. Og de to samme fugle blev tidligere på året observeret i Tyskland, hvor de også holdt sammen.

Sammenholdet mellem de to fugle er imidlertid lidt af et hår i suppen for historien om den nye art, for hvidhovedet skarveand er sjælden og i kategorien ’Truet’ på den globale rødliste. Og det skyldes netop den amerikanske skarveand, der er invasiv i Europa.

- Det er selvfølgelig spændende, at den hvidhovedede skarveand er kommet på visit. Men det er uheldige omstændigheder, der har ført den hertil, i og med at den har fulgt i halefjerene på den amerikanske skarveand, som netop er grunden til, at hvidhovedede skarveænder har det rigtig svært, siger biolog i Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Denmark, Daniel Palm Eskildsen.

Den invasive amerikanske skarveand parrer sig med den naturlige bestand af europæiske hvidhovedede skarveænder. Det skaber hybridænder og presser på den måde den oprindelige europæiske art. Også menneskelige aktiviteter, der indskrænker ændernes oprindelige levesteder, er med til at presse arten.

Den amerikanske skarveand er kommet til Europa som prydfugl udsat i Storbritannien.

Kort tid til observation

Flere hundrede feltornitologer og andre interesserede har siden søndag besøgt Selsø Sø for at få et glimt af den nye art. Men det gælder sandsynligvis om at være hurtig, hvis man skal nå at se den hvidhovedede skarveand.

Dens følgesvend, den amerikanske skarveand, har nemlig som invasiv art en stående dødsdom hængende over hovedet. Naturstyrelsen vil skyde den amerikanske skarveand, og dermed vil den hvidhovedede skarveand muligvis fordufte.

Fundet af hvidhovedet skarveand afventer endelig godkendelse fra DOF’s Sjældenhedsudvalg (SU) for at kunne blive tilføjet den officielle liste over danske fuglearter, som nummer 491.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00