Alkefugle dør af sult i havet omkring Danmark

fredag 11. februar 2022 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Norske forskere har obduceret et stort antal døde lomvier, der viste sig at være ekstremt udmagrede uden det mindste fedt på kroppen.
af Jan Skriver

 Robbie Lawler frivillig pa Skagen Fuglestation med dod lomvie foto Skagen FuglestationEn død lomvie i hænderne på Robbie Lawler, frivillig på Skagen Fuglestation. Den og flere andre døde alkefugle er skyllet i land på strandene omkring Skagen den seneste uge. Foto: Skagen Fuglestation.

Den seneste uge er der fundet døde lomvier, alke og lunder på stranden mellem Grenen og Nordstranden i Skagen. Dermed fortsætter ornitologerne på Skagen Fuglestation med at finde vidnesbyrd om aktuelle krisetider for alkefugle i havet omkring os.

Nu har Forskere fra Norsk Institut for Naturforskning og Norsk Polarinstitut offentliggjort årsagen til de mange dødsfald, der siden oktober 2021 er konstateret i de bestande af alkefugle, der i vinterhalvåret holder til i Nordsøen, Skagerrak og Oslofjorden.

200 døde lomvier, enkelte alke, søkonger og lunder fra kysten af Sydnorge og Oslofjorden blev sidste efterår fundet så udmagrede, at der ikke kunne måles fedt på de døde fugle, hvis kropsvægt kun var det halve af det normale.

De norske forskere fortæller om resultaterne af deres obduktioner i overvågningsprogrammet SEAPOP, der tæller relevante fagpersoner og forskere i Norge, når det handler om havfugles bestande og status.

Mangel på fiskeføde, ikke fugleinfluenza

Veterinærinstituttet i Norge var involveret i kortlægningen af dødsfaldene for at påvise, om fugleinfluenza var årsag til de mange døde fugle, men der blev ikke påvist sygdomme af nogen art i alkefuglene.

De døde lomvier var alle ungfugle på vej ind i deres første vinter, som de aldrig nåede ind i, før sultedøden indhentede dem.

Lunde Skagen foto Skagen FuglestationLunder som denne har også været blandt de døde fugle, der er fundet på strandene omkring Grenen. Foto: Skagen Fuglestation.

Ringmærkning og sporing af fugle med lysloggere har vist, at det primært er britiske lomvier, som overvintrer i Nordsøen og videre ind i Kattegat.

Sandsynligvis er det også sult, som har fået ekstraordinært mange alkefugle til at drive i land omkring Grenen nord for Skagen de seneste måneder.

- Vi har fundet døde alke og lomvier, der har været så udmagrede, at vi har kunnet mærke deres brystben. Vi sender de døde alkefugle til Aarhus Universitet, der vil obducere fuglene, så vi kan følge udviklingen og sikre, at der kommer en sikker dødsårsag for en dag, siger Simon S. Christiansen, der er forstander og naturvejleder på Skagen Fuglestation, der bliver drevet af Dansk Ornitologisk Forening (DOF)

Faldende fugletal på britiske fuglefjelde

I Skotland og England er der fundet store antal døde alkefugle på kysterne, fortæller seniorforsker Ib Krag Petersen fra Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, der modtager døde alkefugle fra de danske kyster.

- Vi samarbejder med fagfolk i Norge, Sverige og Storbritannien om at indsamle de døde fugle, så vi kan blive klogere på baggrunden for, at fuglene er udsultede, siger Ib Krag Petersen.

Massedød blandt alkefugle er set tidligere, blandt andet i efteråret 2007 da hundreder af døde alke drev i land på mange danske kyststrækninger. Dengang slog havbiologer alarm, fordi Nordsøens fiskespisende havfugle som rider, havterner, lunder og lomvier over et kæmpeområde fra Island over Færøerne til Skotland og Norge manglede føde i en grad, så der i visse fuglekolonier slet ikke kom unger på vingerne den ynglesæson.

Forskerne fandt dengang frem til, at havets økosystem er ved at ændre sig på grund af de stigende havtemperaturer. Varmere vande bevirker, at en lille vandloppe, der er småfiskenes vigtigste føde, går tilbage.

Tilbagegangen forplanter sig naturligt nok til havfuglenes rækker, da mange af arterne er helt afhængige af småfisk som for eksempel tobis, der lever af vandlopper.

Yderligere oplysninger:

Simon S. Christiansen, forstander og naturvejleder, Skagen Fuglestation
Tlf. 40 21 73 14
Email: ssc@dof.dk

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00