Døde havfugle skal tjekkes for plastik i maven

fredag 11. februar 2022 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
For få år siden viste obduktioner af mallemukker, der var drevet i land på kysterne omkring Skagen, at 9 ud af 10 af havfuglene havde plastik i maven. I gennemsnit lå der 25 små stykker plastik i hver fugl. Nu efterlyser forskere og fuglefolk døde mallemukker, der kan gøre os klogere på den aktuelle plastikforurening af vores marine miljø.
af Jan Skriver

 Mallemuk i smulte vande foto Jan SkriverjpgMallemukker nipper deres føde af krebsdyr, gopler, blæksprutter og fisk op fra havoverfladen, og her er de i risiko for også at spise plastikstykker, der flyder i havet og forveksles med den naturlige kost. Foto: Jan Skriver.

På stive vinger og i strømlinet glideflugt tilbagelægger mallemukkerne, der er den nordlige halvkugles svar på albatrosserne, dagligt ofte hundreder af kilometer på åbent hav.

Her nipper ’havhestene’, som mallemukkerne hed i gamle dage, deres føde af krebsdyr, gopler, blæksprutter og fisk i overfladen, eller de følger efter fiskefartøjer på udkig efter udsmid.

Men de senere årtier er der kommet farlige klumper i havfuglenes naturlige kost, nemlig plastik.

- Mallemukkerne forveksler plastik, der flyder i havoverfladen med føde, og så ender det farlige materiale i fuglenes mavesæk, hvor det ophobes, fordi det ikke kan udskilles. Jo mere plastik i maven, desto mere svækket bliver fuglen, og så kan den dø på grund af plastikforurening, siger Simon S. Christiansen, der er naturvejleder og forstander på Skagen Fuglestation, der bliver drevet af Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Fortæl om fund og bidrag til ny viden

I et samarbejde mellem Miljøstyrelsen, Aarhus Universitet og Skagen Fuglestation vil der den kommende tid blive sat ekstra fokus på plastikforureningen af det marine miljø og dens konsekvenser for havfugle med mallemukken som en vigtig indikator på tilstanden derude i rum sø.

Derfor bliver alle danskere, der færdes langs kysterne, opfordret til at holde et vågent øje med døde mallemukker, der er drevet i land. I praksis er Vestkysten af Jylland og Danmarks nordspids omkring Grenen de steder, der traditionelt afslører flest ofre for forurening til havs blandt mallemukkerne.

Mallemuk drevet i land ved Grenen foto Skagen FuglestationHer er en Mallemuk drevet i landt ved Grenen. Danskere, der færdes ved kysterne, opfordres til at tage kontakt til Skagen Fuglestation ved fund af døde Mallemukker. Foto: Skagen Fuglestation.

- Vi er afhængige af offentlighedens hjælp for at få problematikken belyst. Hvis man finder en død mallemuk på sin strandtur, vil vi meget gerne kontaktes, så vi kan aftale nærmere omkring indsamling og afhentning af fuglen. Mavesækken i de mallemukker, der bliver indsamlet, vil blive åbnet og undersøgt nærmere på laboratorium. På grund af sin levevis er mallemukken særligt følsom overfor forureningen med plastik, der flyder i havet. Derfor er den også en indikator på, hvor galt det står til med plastproblematikken, siger Simon S. Christiansen, der opfordrer findere af døde mallemukker til først at tage fotos af fundet og derefter kontakte ham på Skagen Fuglestation.

Indsamlingen af døde mallemukker på danske kyster vil indgå som et led i et forskningsprojekt, der siden 2002 har været søsat under ledelse af den hollandske forsker Dr. J. A. van Franeker fra Wageningen Marine Research.

Projektet har tidligere været finansieret af EU, men er i dag overtaget af miljømyndighederne i de enkelte lande, som overvåger plastikforureningen i det marine miljø.

Sa meget plastik la der i maven pa en mallemuk foto Jakob Strand Aarhus UniveristetSå meget plastik lå der i maven på en mallemuk. Foto: Jakob Strand, Aarhus Universitet.

Yderligere oplysninger:

Simon S. Christiansen, forstander og naturvejleder, Skagen Fuglestation
Tlf. 40 21 73 14
Email: ssc@dof.dk

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00