Netfugl er flyvende  

tirsdag 13. juli 2021 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Feltornitologernes længeventede samlingssted for nørderi, flotte fuglefotos og faglige diskussioner er nu luftbåren. Netfugl 2.0 har fået sit indhold og funktionerne er moderniseret - nu skal platformen bruges.
af Anton Gundersen Lihn

Fuglekiggere Skagen maj 16 11Netfugl har en særlig status i det feltornitologiske miljø. Ikke bare i Danmark, men også internationalt. Som de første tilbød Netfugl ikke bare en krydsliste for danske arter, men også for Vestpalæarktis, VP-Listen. Foto: Helge Røjle Christensen.

19 år efter, en flok feltornitologiske ildsjæle sendte Netfugl på vingerne, er en ny og moderniseret udgave klar til at lægge sider til flotte billeder, faglige diskussioner og venskabelig krydskonkurrence.

- Det er fedt, at vi nu igen har en fælles platform til at mødes og nørde sjældne fugle både i Danmark og udlandet. For det første kan vi nu igen dele vores fotos og diskutere bestemmelser og sammenligne lister, med andre, der har samme passion. Og for det andet, så har det en enorm værdi, at alt det tidligere indhold fra Netfugl og Pandion nu er bevaret, så det ikke går til grunde på internettets kirkegård, siger Jens Søgaard Hansen fra styregruppen bag Netfugl 2.0.

Netfugl har en særlig status i det feltornitologiske miljø. Ikke bare i Danmark, men også internationalt. Som de første tilbød Netfugl ikke bare en krydsliste for danske arter, men også for Vestpalæarktis, VP-Listen.

- Det gav en del internationale brugere, som stadig holder ved. Det gør Netfugl til noget særligt. Ved at være først fik Netfugl skabt et community, som ingen andre har. Vi håber, at det kan fortsætte med det nye Netfugl, at der er et community ikke bare for danske feltornitologer men også et VP-community, siger Jens Søgaard Hansen.

Nyt fotogalleri og alle de gamle billeder

Den aktuelle lancering af Netfugl 2.0 er resultatet af afslutningen af tredje og foreløbig sidste etape af udviklingen af den feltornitologiske platform.

Med tredje etape er der lavet fotogalleri og samtlige billeder fra det gamle Netfugl er overført til den nye platform.

- Galleriet har fået et kosmetisk løft, man kan uploade større billedfiler end tidligere og man kan tilføje langt flere informationer til hvert enkelt foto, så man endnu bedre kan søge i billederne. En ny funktion er, at man kan gruppere fotos, hvis der for eksempel er flere fotos af samme fugl, og så kan man også ’Synes godt om’ hinandens billeder, hvis der er et særligt godt billede, eller en art, man synes er særligt fed, siger Lasse Elmkvist Albrechtsen, projektleder på Netfugl 2.0.

Udover galleriet indeholder det nye Netfugl også de mange funktioner, der blev gjort tilgængelige i de to forrige etaper.

Alle etaper gennemført

I april 2020 gik den første skrabede version af Netfugl 2.0 online kun indeholdende krydslister. Senere på året i oktober blev den store anden etape lanceret med nyt design, artikler, kommentarer og arkiv med artikler fra både Pandion og det gamle Netfugl.

Alle tre etaper er nu gennemført og alle funktioner, indhold og brugere er nu overført til den nye hjemmeside. Brugere, der ikke har oprettet sig på det nye netfugl, er nu automatisk overført og kan logge ind på Netfugl 2.0 med sit gamle password og brugernavn.

- Vi er rigtig glade for, at Netfugl 2.0 nu er flyveklar i et godt samarbejde mellem den frivillige styregruppe og DOF’s ansatte. Vi håber, at feltornitologerne tager godt imod den nye platform, siger direktør i DOF, Sigrid Andersen.

Der vil komme justeringer

De første brugere har mestendels taget godt imod Netfugl 2.0, men er også afventende, fortæller Jens Søgaard Hansen.

- Vi der opfordrer til, at alle interesserede prøver Netfugl 2.0, for man kan rigtig mange gode ting. Men vi håber også, at brugerne vil være tålmodige, for der vil komme justeringer. Det kan man ikke undgå, siger han.

Lanceringen af den nye platform betyder, at der ikke længere vil være adgang til det gamle netfugl, fordi alle funktioner og indhold nu er overført til den nye hjemmeside.

En enkelt funktion mangler fortsat at blive udviklet. DK fundlisten er endnu ikke tilgængelig på netfugl 2.0 i en opdateret version. DK-fundlisten er planlagt til at blive udviklet næste år og kan indtil da findes på 'dklist.netfugl.dk'.

Yderligere oplysninger

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00

Lasse Elmkvist Albrechtsen, DOF's projektleder på Netfugl 2.0
E-mail: netfugl@netfugl.dk