Action-sport kan spolere oplevelsen af Grenens unikke natur

mandag 21. juni 2021 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Kite-buggies, droner og modelfly skaber voksende frustrationer blandt ornitologer og naturglade gæster på Grenen, som kommer for at nyde den fredede natur og fugletrækket for enden af Danmark.
af Jan Skriver

Kite buggy2 foto Gorm Waehrens"Hvis der tegner sig et mønster med kite-buggies på strandene, vil jeg opfordre folk til at henvende sig til kommunen, så vil der blive set på problematikken”, siger Peter Sørensen (V), der er formand for plan- og miljøudvalget i Frederikshavn Kommune. Foto: Gorm Wæhrens.

En farvestålede, blafrende drage med form som en faldskærm trak et trehjulet køretøj, en kite-buggy, afsted i raskt tempo på sandstranden ud mod Grenen i Skagen.

Præstekraver fløj skræmte op, mens ornitologen og naturmanden Gorm Wæhrens blev irriteret og forarget over køretøjets forstyrrelse af fuglelivet og oplevelsen af den fredede, storslåede natur på toppen af Danmark, der er Natura 2000-område på grund af klitterne, stranden, sandet og havet, som repræsenterer en unik naturtype i Europa.

- Det virkede både upassende og beskæmmende, at kite-buggyen kørte frem og tilbage i området, hvor folk færdedes til fods for at nyde naturen. Den slags burde stoppes med et forbud. Naturen omkring Grenen fortjener ikke legelyst af den kaliber, siger Gorm Wæhrens, der kontaktede politiet, da han oplevede den forstyrrende kørsel. Han fik dog at vide, at politiet ikke kunne gøre noget, da ”køretøjet” var uden motor.

Flere forstyrrelser i luftrummet

Også Skagen Fuglestation, der dagligt sender ornitologer og studerende ud for at observere fugletrækket over Skagen, oplever et stigende publikumstryk på sandstrandene og langs kysterne ud mod Grenen.

- Der er meget forstyrrelse af droner og små fly, som ofte skræmmer de fugle, der raster på stranden. Meget af den færdsel og benyttelse, der finder sted ud mod Grenen, virker helt forkert. Der mangler striksere regler og en håndhævning af dem. Den eneste reelle beskyttelse på Grenen er, at man ikke må bygge noget. Men et voksende antal besøgende er med til at øge presset på den fredede natur, siger Simon S. Christiansen, der er forstander på Skagen Fuglestation.

Nej tak til tivolisering af Grenen

Frederikshavn Kommune, der ejer 400 hektar af området med Grenen som endestation, er naturmyndighed for det fredede område.

Her er man opmærksom på udviklingen i turiststrømmen og de aktiviteter, der kan være forbundet med et voksende antal besøgende.

- Vi skal ikke have tivolisering af Grenens natur, og vi vil ikke tillade kitesurfere og kite-buggies og den slags action-aktiviteter, som kan genere naturoplevelsen for mange mennesker. Grenen er Danmarks femte største turistattraktion målt i antal besøgende, og vi skal finde en balance mellem benyttelse og beskyttelse. Vi har blandt andet forbudt sejlads med vandscootere ved vores strande, og hvis der tegner sig et mønster med kite-buggies på strandene, vil jeg opfordre folk til at henvende sig til kommunen, så vil der blive set på problematikken, siger Peter Sørensen (V), der er formand for plan- og miljøudvalget i Frederikshavn Kommune.

Han påpeger, at flyvninger med drone er underlagt en streng lovgivning, der sikrer, at der er taget hånd om den form for aktivitet.

- Vi skal ikke begrænse folks adgang til stranden og slet ikke på Grenen. Men vi skal forsøge at få folk til at opføre sig hensigtsmæssigt i respekt for naturen, siger udvalgsformanden.

Turiststrømmen er taget til

For årtier siden var der i reglen mange mennesker på Grenen i højsommeren, men næsten ingen resten af året. I dag er der gæster på Grenen året rundt. For at styre færdslen i området har Frederikshavn Kommune etableret et stisystem, Grenensporet, i baglandet. Det benytter både gående og cyklende sig af. Stisystemet bevirker, at færdslen finder sted i bestemte områder, da kun få besøgende bevæger sig uden for stierne.

I det hele taget har Frederikshavn Kommune gjort en indsats for at forebygge ulovlig parkering og overnatning i de sårbare fredede naturområder ved at lægge store sten ud og sætte bomme op, så autocampere og biler ikke kan køre ud mod Grenen.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening
Tlf. 33 28 38 00

Simon S. Christiansen, forstander på Skagen Fuglestation
Tlf. 40 21 73 14