20 år gammel snehvid musvåge holder stand med udsigt til motorvej

tirsdag 2. marts 2021 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
De seneste uger med sne har den været godt camoufleret, den hvide musvåge, som tilsyneladende i en lang årrække har holdt til ved Gevninge nær Holbæk-motorvejen. Den hvide rovfugl kan minde om en arktisk sneugle, men den er pæredansk med smag for mus og ådsler.
af Jan Skriver

Musvage hvid Gevninge foto Helge SorensenDen hvide musvåge fra Gevninge er ikke en klassisk albino, men formentlig den farvevariant, der går under betegnelsen ’ino’. Foto: Helge Sørensen.

OBS: DOF opfordrer til, at man viser hensyn, hvis man forsøger at få et glimt af den hvide musvåge. Undgå forstyrrelser af musvågen og respektér private arealer.

I februar 2006 fortalte vi på denne hjemmeside om en snehvid musvåge, der blev lagt mærke til, selv når man som bilist kom med 120 kilometer i timen på Holbækmotorvejen ved Gevninge vest for Roskilde. For rovfuglen var hvid som nyfalden sne, og i farten lignede den en sneugle fra det høje nord.

Ikke kun dens farve er speciel, dens livshistorie er også usædvanlig, for det er yderst sjældent, at helt hvide fugle overlever mange år i naturen.

- I 2006 havde musvågen, der ikke er en klassisk albino, men formentlig den farvevariant, der går under betegnelsen ’ino’, holdt til i området nær Holbæk-motorvejen ved Gevninge i mindst 4 år. Ifølge ejeren af den lille skov, hvor rovfuglen har ynglet, havde den på det tidspunkt fået unger ud at flyve i hvert fald i tre sæsoner, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife.

- At rovfuglen fortsat lever, og holder til i samme område, fortæller noget om, at rovfugle kan blive meget gamle, og de kan være stedtrofaste, hvis der er føde nok i deres territorium. Men det er meget bemærkelsesværdigt, at musvågen er blevet så gammel som cirka 20 år. Hvis det altså er den samme fugl, hvad vi tror, det er, siger han.

Hvide fugle lever livet farligt

Ægte albinoer bliver aldrig ret gamle i naturen, da de har meget dårligt syn, og andre hvide farvevarianter har antagelig højere dødelighed, da de skiller sig ud fra det normale.

Netop musvåger er dog kendt for at have meget stor variation i fjerdragten, så her spiller den hvide farve måske ingen negativ rolle, påpeger biologen.

- At den hvide musvåge ved Gevninge har et fast territorium sammen med en normalfarvet hun, som den tilsyneladende har dannet par med i adskillige år, er absolut bemærkelsesværdigt. Ikke mindst fordi ino-fugle næsten altid er hunner, siger Knud Flensted.

Maskulin musvåge over reden

Men hvordan ved man i grunden, at den hvide musvåge er en han, for normalt er det i felten vanskeligt at se forskel på hanner og hunner?

Det svar kan fuglefotografen Helge Sørensen, der er mester for de smukke fotos af den hvide musvåge, give.

Hvid musvage fra Gevninge foto Helge SorensenMusvågen er den talrigeste rovfugl i Danmark. Den er en mellemstor rovfugl med brede, afrundede vinger og kort, afrundet hale. Den er lidt større end en krage. Foto: Helge Sørensen.

Han har fulgt den hvide musvåge i mange år. Om foråret, når parret hævder territorium, er det den hvide musvåge, som maskulint styrtdykker over redestedet for at vise, at området er hans.

- Når man oplever de to musvåger sammen, kan man godt se, at den brune normalt farvede hun er kraftigere end sin hvide mage. Hos musvåger er hunnen altid en tand større end hannen”, siger Helge Sørensen.

Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, biolog i DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75

Dansk Ornitologisk Forening
Tlf. 33 28 38 00

Henvendelse om fotos af den hvide musvåge kan ske til Helge Sørensen på telefon: 29 91 86 56