Det grå guld skal gøre de kommende generationer rige på natur

fredag 20. november 2020 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Glæden og interessen for naturen skal styrkes hos børn, og det er bedsteforældrene, der skal stå for formidlingen. De er nemlig de bedste. Og potentialet for naturformidling fra den ældre generation er uforløst.
Af Anton Gundersen Lihn

Side 40 41 fig 1Mange får nærmest julelys i øjnene, og det er tydeligt, at de genfinder og genkender den spæde glæde og nysgerrighed ved fuglekiggeriet, som de små har, siger Mads Oddershede. Foto: Mads Oddershede.

Der er en enorm ressource gemt i ældre fuglekiggere og naturinteresserede. Og det er en ressource, der er brug for i det nystartede projekt ’Naturformidling på tværs af generationer’, der er støttet af Nordea-Fonden.

Selvom formålet med projektet er at styrke glæden ved naturen hos de mindste, og motivere dem til at komme ud i det fri, så er selve projektet faktisk rettet mod den helt anden ende af aldersspektret.

- Bedsteforældre har en særlig evne til at vække glæden for naturen og fuglene i børnebørnene. Det skal nu forfines til at fremme udviklingen af den næste generation naturnørder og fuglekiggere, siger projektleder i DOF, Mads Oddershede.

Projektet gå ud på at give både forældre og bedsteforældre en værktøjskasse fyldt med idéer og inspiration til at udbrede og videregive deres viden og begejstring for fuglene og naturen.

- Projektet vil motivere flere børn til at komme ud i det fri og få oplevelser med en ældre generation. Vi ved, at der findes en masse dygtige fugleinteresserede seniorer, som med let træning og de rette værktøjer vil blive endnu stærkere formidlere af fuglenes fascinerende verden, siger Henrik Lehmann Andersen, der er administrerende direktør i Nordea-fonden.

Uforløst potentiale i engagerede ældre fuglekiggere

Helt konkret vil der i løbet af projektet blive udviklet inspirationsmateriale med idéer og aktiviteter og udbudt korte undervisningsforløb og kurser til forældre og bedsteforældre, så deres formidling til børnene bliver endnu stærkere.

- Der er et stort uforløst potentiale, som vi gerne vil gøre brug af til de yngre generationer. Der er nemlig et enormt engagement, velvilje og en stor viden blandt for eksempel de ældre og erfarne fuglekiggere, siger Mads Oddershede.

- Det kommer især til udtryk, når man har en gruppe børn og unge med på fugletur og møder andre og typisk ældre fuglekiggere. Mange får nærmest julelys i øjnene, og det er tydeligt, at de genfinder og genkender den spæde glæde og nysgerrighed ved fuglekiggeriet, som de små har, siger han.

I projektet samarbejder DOF med Danmarks Jægerforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Red Barnet og Fugleværnsfonden.

’Naturformidling på tværs af generationer’ varer fire år og er støttet af Nordea-Fonden med fire millioner kroner.

Allerede lørdag den 21. november klokken 10 er der mulighed for at suge inspiration og idéer til sig, når naturvejleder og leder af Skagen Fuglestation, Simon Christiansen sender live fra fuglestationen.

Vejrudsigten lover regn og rusk, så programmet står på idéer til let tilgængelige aktiviteter, som du kan lave med børn eller børnebørn i naturen, når vejret har fået det forkerte ben ud af sengen. Se med her.

Yderligere oplysninger

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00

Mads Oddershede, projektleder i DOF
Tlf. 33 28 38 07