Vilde fugle er ofre – ikke smittespredere af fjerkræinfluenza

torsdag 8. december 2005 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Her mod slutningen af året er millioner af fugle på plads efter deres træk mod Afrika, Sydeuopa og Asien. Trækperioden førte ikke til de frygtede store udbrud af fjerkræinfluenzaen H5N1, hvilket er endnu et tegn på, at smitten ikke spredes med vilde fugle.
”De trækkende vilde fugle blev beskyldt for at sprede fugleinfluenza vest for Asien, men der har ikke været nogen spredning tilbage mod øst eller til Sydasien eller Afrika i dette efterår,” siger Dr. Michael Rands, direktør for BirdLife International. ”De begrænsede udbrud i Østeuropa skyldes mere sandsynligt andre smittespredere såsom import af fjerkræ og fjerkræprodukter. Vilde fugle kommer ind imellem i kontakt med inficeret fjerkræ og dør. De er ofre og ikke smittespredere for fugleinfluenzaen.”

BirdLife fastholder, at bedre biosikkerhed er nøglen til begrænsningen af fjerkræinfluenza. BirdLife opfordrer især regeringer og relevante myndigheder til at koncentrere indsatsen mod handel med fjerkræ og vilde fugle, forbyde transport af fjerkræ og fjerkræprodukter fra smittede områder og begrænse den internationale handel med fugle.

BirdLife opfordrer desuden til et forbud mod brugen af fugleekskrementer til gødning og fodring i fiskefarme. Denne praksis er ved at blive mere udbredt og er sandsynligvis årsagen til smitten af to knopsvaner, der døde ved en fiskefarm i Kroatien i oktober.