Nyt Netfugl går på vingerne med birdernes krydslister

fredag 17. april 2020 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Med en tiltrængt modernisering og den første funktionalitet går den nye permanente Netfugl 2.0 i luften.
Af Anton Gundersen Lihn

Ornitologer Jerup Strand 2012 01 08 Hans Henrik LarsenDet har været længe undervejs og det manglede i den grad. DOF bør have et aktivt feltornitologisk site, hvor man kan få opdateret sin viden om feltornitologi. Det er jeg sikker på, at Netfugl 2.0 kan, siger Anders Wiig Nielsen fra DOFs feltudvalg. Foto: Hans Henrik Larsen.

Gråspurv, Rørhøg, Sortstrubet bynkefugl, Sorthalset lappedykker, Blå glente, Bairdsryle…

Hvor mange danske arter har du egentlig set, og hvor mange har dine venner? Det nye Netfugl er klar til at holde styr på dine arter for dig.

Fredag åbner Netfugl 2.0 for første funktionalitet på en spritnye udgave af Netfugl.dk. Og det er rigtig godt og tiltrængt, siger Anders Wiig Nielsen fra DOFs feltudvalg, der er en af de frivillige hovedkræfter bag relanceringen af det nye Netfugl.

- Det glæder mig rigtig meget. Det har været længe undervejs og det manglede i den grad. DOF bør have et aktivt feltornitologisk site, hvor man kan få opdateret sin viden om feltornitologi. Det er jeg sikker på, at Netfugl 2.0 kan, siger han.

Krydslister er første etape

Netfugl 2.0 kommer til at have alle de samme funktioner som det gamle Netfugl, men på en smartere måde. Funktionerne bliver lavet i etaper.

Første etape er krydslisterne, hvor man kan krydse de arter af, man observerer. Man kan holde styr på sine arter og sammenligne med andre birdere. Krydslisterne er sammen med et opdateret galleri og artiklerne, ifølge Anders Wiig Nielsen funktioner, der adskiller Netfugl fra for eksempel facebookgrupper med diskussioner og billeder.

- Det er en platform, der samler det hele et sted: Nyheder, feltbestemmelsesdiskussioner, galleri og krydslister, siger Ander Wiig Nielsen, der også mener, at folk gør sig lidt mere umage på Netfugl end de almindelige sociale medier.

- Det er mere solidt og seriøst. Jeg tror, at folk gør sig lidt mere umage, når de skriver på Netfugl fremfor for eksempel Facebook, siger Anders Wiig Nielsen.

Nemmere at komme igang med nyt Netfugl

Med det nye Netfugl kommer også nye funktioner. En af de største forandringer er, at Netfugl kommer til at tale sammen med DOFbasen. Det betyder at listerne på Netfugl kan opdateres efter observationerne, der er registreret i DOFbasen, og det er nemt at afkrydse sine observationer fra DOFbasen på Netfugl.

- Det bliver nemmere at komme i gang på Netfugl, hvis man har en bruger med en masse observationer på DOFbasen. For de gamle brugere kan man som noget nyt få lister for alle kommuner og lokalafdelinger på Netfugl 2.0, der med få klik kan opdateres efter observationerne i DOFbasen, siger Lasse Elmkvist Albrechtsen, der er DOFs projektleder på Netfugl 2.0.

Det første Netfugl.dk blev rullet ud i 2000 og var nyskabende ved at kombinere interaktiv brug af nyheder, artikler, galleri og brugernes egne afkrydsningslister.
Netfugl var fra begyndelsen et rent frivilligt projekt drevet af Jens Søgaard Hansen, Morten Bentzon Hansen, Henrik Korsbæk og flere andre.

Men i forbindelse med det nye Netfugl bliver hjemmesiden nu til med hjælp fra DOF. Og det er rigtig glædeligt, at der er opbakning til et projekt som Netfugl, som har været efterspurgt af de frivillige, der er grundstenen i foreningen, siger Anders Wiig Nielsen.

Nyt Netfugl er samarbejde mellem DOF og frivillige

- Det er meget heldigt, at DOF og hovedbestyrelsen godt vil støtte det og udvikle det, siger han.

Også chefen for Naturafdelingen i DOF, Mark Desholm, er glad for, at samarbejdet om Netfugl er lykkedes.

- Den hårdtarbejdende projektgruppe bag Netfugl 2.0, bestående af både frivillige og ansatte i DOF, har knoklet i mere end et halvt år med organiseringen, indholdet og planlægningen. Vi er alle glade for at kunne præsentere den første funktionalitet.

- Jeg håber feltornitologerne bliver glade for og engageret omkring det nye Netfugl 2.0. Det bliver dejligt og spændende at se sitet vokse hen over det kommende år, siger Mark Desholm.

Med krydslisterne som første etape er Netfugl 2.0 nu i luften. Næste etape bliver siderne med artikler og nyheder på Netfugl.dk.

Kom igang med Netfugl 2.0 her.