Maratonfugl flyver 100 gange rundt om Jorden

mandag 4. juli 2005 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Skrigende mursejlere, der jager af sted over byernes hustage, er en af den danske højsommers mest karakteristiske lyde. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har nu beregnet, at en mursejler hvert år flyver en distance, som svarer til 11 gange rundt om Jorden eller en rejse til et godt stykke på den anden side af Månen.
Jan Skriver
De har ben og fødder så bittesmå, at de kun bruges som landingshjul i rugetiden, hvor selv himmelstræbende fugle må have en rede på fast grund.

Mursejleren lever stort set hele sit liv i luften, hvor den selv i søvne er i fart.
Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har beregnet, hvor store distancer den kun knap 40 gram tunge eliteflyver egentlig tilbagelægger på et år.
Og facit er næsten til at miste pusten over.

- En gennemsnitsmursejler flyver mindst 438.000 kilometer i løbet af et år. Det svarer til cirka 11 gange rundt om Jorden og til et pænt stykke på den anden side af Månen. Der er 385.000 kilometer til Månen, siger Knud Flensted.

- Med undtagelse af få ugers rugetid tilbringer mursejleren hele døgnet og hele sit liv på vingerne. Den er i stand til både at parre sig og sove i luften. Så vidt vi ved, tilbringer den natten med at drive for vinden i stor højde. En mursejler kan sagtens flyve med hastigheder af 100-200 kilometer i timen. Hvis vi forsigtigt sætter fuglens gennemsnitlige hastighed til 50 kilometer i timen, vil mursejleren hvert døgn tilbagelægge 1.200 kilometer. I løbet af et år bliver det til 438.000 kilometer, oplyser biologen.

- Da en mursejler i gennemsnit bliver lidt over 9 år - den ældste vi kender rundede mindst 17 år - vil en almindelig mursejler flyve 4.000.000 kilometer i sin levetid. Den distance svarer til 100 gange rundt om Jorden, siger Knud Flensted, der påpeger, at beregningerne er et lavt sat bud på de imponerende maratonflyvninger, som mursejleren står for.

I Danmark er bestanden af mursejlere omkring 80.000 par. Der er flest i den østlige del af landet.

Mursejleren, som lever af himmelhavets plankton i form af små insekter og flyvende edderkopper, kan komme i bekneb for føde ved vestkysten, hvor vinden bogstaveligt talt kan tage maden ud af gabet på den.

Mursejleren er fra naturens side knyttet til redesteder i bjerge og klipper. I dag udgør byernes boligblokke, højhuse og store villaer perfekte bjerglandskaber set fra en mursejlers synsvinkel. Selv det flade Danmark er velegnet til mursejlerens maratonflyvninger.

Læs mere om mursejleren.