Efterlysning: Arktisk måge med hang til havne

tirsdag 30. november 2004
Danske feltornitologer støvsuger i denne tid Danmarks havne i jagten på en af verdens mest fåtallige mågearter, Nordpolarlandets ismåge. Den gamle ismåge er elfenbenshvid, den unge er hvid med sorte pletter. Fuglefolk vil rejse 100'er af kilometer for en audiens
Jan Skriver
- For de fleste fuglekiggere er ismågen drømmefuglen over dem alle. Det hænger vel sammen med, at der er noget mytisk over den. Den er ekstremt sjælden, den er højarktisk og meget, meget smuk. Desuden er den så tillidsfuld, at når den en dag dukker op, vil vi kunne komme helt tæt på den.

Sådan siger ornitologen Morten Bentzon Hansen fra internetsiden Netfugl.dk

På hans initiativ er der sat en aktuel og storstilet eftersøgning i gang. Ornitologer bliver i disse dage opfordret til at kigge samtlige Danmarks havne igennem for ismåger.

For noget tyder på, at der er ismåger i omløb. Både i nabolaget og i Nordatlanten.

- Fra den svenske vestkyst går der rygter om, at der for ganske nyligt er set en gammel ismåge. Hvis det er rigtigt, kan der i øjeblikket befinde sig en ismåge i Kattegat. Den skulle vi gerne have fundet, siger Morten Bentzon Hansen, der minder om, at Danmarks første ismåge nogensinde blev set i 1835 på Kalveboderne i København, så en sådan højarktisk gæst vil formentlig kunne opholde sig på enhver havn eller ved enhver kyststrækning i nationen.

Sandsynligheden taler dog for, at ismågen skal findes på en havn i selskab med andre måger.

- De seneste uger er der rapporteret unge ismåger fra Færøerne, Norge og Skotland. Derfor er der grund til at tro, at der også i Danmark vil kunne indfinde sig en ismåge. Særligt havnene i Vestjylland bliver kigget nøje igennem, for statistisk set er det her de fleste sjældne måger bliver opdaget. Men med ismågen ved man aldrig, så derfor vil alle havne i landet blive kigget igennem de næste uger, siger Morten Bentzon Hansen.

Det er 21 år siden, at en ismåge sidst er set i live i Danmark. I 1983 holdt en ung ismåge i ti novemberdage til i havnen i Hanstholm.

I januar 1994 blev en død ismåge fundet i Nissum Fjord i Vestjylland. Derudover er arten kun truffet fire gange her i landet; i januar 1979 i Torsminde Havn, i 1966 i Skagen Havn, i 1911 ved Nymindegab og så altså den første i 1835 ved Kalveboderne i København.

Nu håber fuglefolket så på, at det forhøjede feltornitologiske beredskab vil bringe en frisk og spillevende ismåge for en dag.