Gåse-massakre i Vadehavet

mandag 23. maj 2016 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
På Mandø i hjertet af Nationalpark Vadehavet, Danmarks vigtigste fugleområde, er der skudt bramgæs midt i vadefuglenes ynglesæson. Og ved Sneum Digesø, der huser Danmarks største koloni af hættemåger, har sjældne og sårbare ynglefugle måttet flygte, når der reguleres bramgæs. Reguleringen af gæssene i Vadehavet er gået alt for vidt og praksis må ændres, mener Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Jan Skriver
Mandø midt i Vadehavet huser nogle af Danmarks største forekomster af trækkende og ynglende vadefugle.

Stor kobbersneppe, der er en sårbar og truet fugleart både nationalt og globalt, har på øen en af sine allervigtigste ynglepladser i Danmark.

Alligevel er øens bestand af stor kobbersneppe dette forår blevet udsat for massive forstyrrelser på grund af regulering af bramgæs, hvor man skyder et antal gæs for at få de store flokke væk fra landbrugets arealer.

Flere vidner har set terrængående køretøjer som ATV’er fræse af sted på engområder, hvor kobbersnepper, viber og strandskader har deres reder, og hvor totalfredede knortegæs raster.

- Reguleringen skriger ganske enkelt til himlen på Mandø og på naboarealerne til Sneum Digesø, der er fuglemæssige hot spots i Vadehavsregionen. For eksempel har vi oplevet, at fugle fra statsejede arealer er blevet skræmt over på private jorder. Forvaltningen af problematikken er forfejlet og bør ændres, siger naturvejleder Marco Brodde, der er næstformand i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

LÆS OGSÅ: Jægere sigtet for ulovlig regulering af gæs på Mandø

En bitter smag af forårsjagt
- Vi taler om to kerneområder for ynglende og trækkende fugle i Vadehavet, der samlet set er udnævnt til verdensarv, og som er beskyttet Natura 2000-område i EU. Bortskræmningen, reguleringen som den kaldes, af bramgæssene er på Mandø blevet overværet af flere turister, som jeg har talt med. De fortæller, at det lignede jagt, hvor alle fugle på den flade vadehavsø skræmte gik på vingerne. Regulering af gæs bør på ingen måde finde sted i fuglenes yngletid i april-maj. Og den bør ikke foregå i deciderede kerneområder, der er vitale for fredede knortegæs og et mylder af vadefugle, siger Marco Brodde.

Næstformanden i DOF påpeger, at foreningen ikke er modstander af regulering af konfliktarter, hvor man eksempelvis skræmmer en gåseflok fra A til B.

Men når man tilsyneladende uden at have vurderet konsekvenserne skruer op for reguleringen, som det er sket på Mandø og ved Sneum Digesø, så ender det i ragnarok for mange ynglefugle.

DOF har også i Vildtforvaltningsrådet advaret Naturstyrelsen kraftigt mod at tillade regulering i yngletiden, ikke mindst i de beskyttede Natura 2000-områder.

Eva Kjer Hansen (V) står bag
I december 2015 besluttede tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) at udvide perioden, hvor bramgæssene, der ellers er jagtfredede i alle lande, må reguleres.

Det skete for at tilgodese landmænd, som har marker, hvor gæssene slår sig ned og kan gøre skade på afgrøder.
Den daværende miljøminister sagde også god for at øge reguleringen, som de regionale vildtkonsulenter giver tilladelse til i regi af Naturstyrelsen.

- Bramgæssene er snart på vej mod deres ynglepladser i nord, og reguleringen er snart forbi for dette forår. Men praksis skal ændres til næste ynglesæson, så den ikke resulterer i et ragnarok, som vi har oplevet i år. Naturstyrelsen har tilsyneladende givet tilladelse til regulering uden at have hånd i hanke med, om retningslinjerne bliver overholdt, siger Marco Brodde.

LÆS OGSÅ: Baggrund: Bramgåsens himmelflugt giver konflikter

Yderligere oplysninger:
Marco Brodde, Fanø, næstformand i DOF
Tlf. 30 35 16 57

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00