Udskriv

Lille FiNN

I 10–20 særligt udvalgte områder skal fuglefaunaen undersøges særligt grundigt i en metodeundersøgelse. De områder, som indgår i denne del, kalder vi Lille FiNN-områder.

I hvert af disse områder skal optimalt 5-10 erfarne, frivillige fuglekiggere inden for et fastlagt areal på ca. 10 ha afprøve nedenstående tre metoder til fugleregistrering. Udførlige retningslinjer for hver enkelt metode vil være let tilgængelige for deltagerne.

Det gælder for alle metoderne, at de udføres i "godt vejr", dvs. ingen tællinger i regn og vindstyrke over 8 m/s. 

Det vil være muligt at få dækket kørsel til og fra områderne i forbindelse med Lille FiNN (inden for rimelighedens grænser).

Territoriekortlægning

2-3 observatører udfører i perioden 10/5-10/6 2025 sammenlagt 10 besøg med omhyggelig gennemgang af hele arealet og notering på kort af fugle, der synger eller på anden måde udøver adfærd, der tyder på ynglen.

Resultaterne af kortlægning betragtes som en ’facitliste’, som resultaterne af de øvrige undersøgelser holdes op imod.

Territoriekortlægningerne koordineres af Thomas Vikstrøm (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) eller via en lokal koordinator, som vi kan sætte interesserede i forbindelse med. Vi har centralt i Fuglenes Hus oprettet et skema, hvor vi løbende kan følge fordelingen og antallet af territoriekortlægninger.

Der er ligeledes udarbejdet en manual til brug for kortlægningerne; den kan findes her

Random walks

2-3 observatører udfører i perioden 10/5 –10/6 2025 sammenlagt 10 sådanne random walks af hver ½ - 2 timers varighed.

Ideen bag den nye type tælling random walk er, at fuglekiggere typisk har et godt øje for, hvor og hvordan fuglene i et lokalt område registreres bedst. Metoden hviler således på den enkelte observatørs intuition i stedet for fx at lægge systematiske ruter ud i områder med få eller ingen fugle.

Forskerholdet fra Københavns Universitet ønsker at sammenligne denne type observationer med de andre metoder i projektet, for dels at prøve metoden af med henblik på fremtidig brug i forskningsprojekter, dels fordi den vil være med til at øge det samlede indtryk af Lille FiNN-områdernes fuglefauna.

Random Walks koordineres af Daniel Palm Eskildsen (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) eller via en lokal koordinator, som vi kan sætte interesserede i forbindelse med. Vi har centralt i Fuglenes Hus oprettet et skema, hvor vi løbende kan følge fordelingen og antallet af random walks.

En nærmere beskrivelse af random walks og en manual kan findes her.

FiNN-tællinger:

2-3 observatører trænes i og udfører 2025 i alt 20-50 FINN-tællinger, som er en let tilpasset udgave af spontantællinger. Tællingerne fordeles så jævnt som muligt over området og over perioden. Tællingerne forsøges udført både på/nær stier (ca. 50 % af tællingerne) og væk fra stier (ca. 50 % af tællingerne).

FiNN-tællingerne i lille-FiNN-områderne koordineres af Daniel Palm Eskildsen (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) eller via en lokal koordinator, som vi kan sætte interesserede i forbindelse med.

En nærmere beskrivelse af FiNN-tællinger samt manual kan findes her.

Supplerende undersøgelser

Udover de tre metoder til optælling af fugle vil forskerholdet fra Københavns Universitet supplere med følgende tre metoder:

Tilmelding til Lille FiNN

For nuværende har vi modtaget udsagn om eller interesse for deltagelse i Lille FiNN i nedenstående områder. Hvis du ønsker at deltage i tællingerne, men ikke allerede er i kontakt med Fuglenes Hus eller en lokal koordinator, så kontakt Daniel Palm Eskildsen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 Prioritering af lokal indsats

Skulle det knibe med antallet af deltagere i Lille FiNN-områderne, ønsker vi især, at der prioriteres 1-2 deltagere til territoriekortlægning, 1 deltager til FiNN-tællingerne og 1 deltager til Random Walk. Territoriekortlæggere bør ikke udføre FiNN-tællinger og random walks efter deres første kortlægning. Det skyldes at vi ikke ønsker den forudindtagethed, som metoden giver om områdets fugle, påvirker de registrerede fugle på de andre tællinger. 

Er man i tvivl om, hvordan indsatsen skal prioriteres lokalt, kontakter man blot projektleder Daniel Palm Eskildsen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Tilbage til forsiden af Fugle i Ny Natur