Udskriv

Ide og baggrund 

Forandringer i naturen – hvordan reagerer fuglene?

Klimakrisen og biodiversitetskrisen forandrer naturen i Danmark, hvilket kræver nye forvaltningsprincipper for naturarealernw. Der planlægges omfattende ændringer, hvor produktionsarealer skal konverteres til naturarealer for at forbedre naturkvaliteten. Urørt skov på statslige og fondsejede arealer er et centralt initiativ for at fremme biodiversiteten og Biodiversitetsrådet anbefaler konkrete, omkostningseffektive virkemidler til at nå biodiversitetsmålene. Projektet Fugle i Ny Natur (FiNN) sigter mod at dokumentere betydningen af disse forvaltningsændringer for biodiversiteten.

I Store FiNN kan du være aktiv og hjælpe med at samle viden for at forbedre fuglenes vilkår.

Det er en del af DOF’s DNA (vedtægter) at indsamle viden om fugle og arbejde for at forbedre fugles levevilkår. Desuden at skabe aktiviteter for foreningens medlemmer.

I Store FiNN kan du:


Områder

Sammen med forskere har vi på forhånd udvalgt en lang række FiNN-områder. Her kan du foretage FiNN-tællinger. Der vil løbende komme flere områder til, så hold øje nær dig. Et kort over FiNN-områderne kan ses i spontantællingsappen her. Det kræver login til DOFbasen at besøge kortet. 

Du er velkommen til at sende os forslag til nye FiNN-områder

Store FiNN foregår også i de områder, som DOF’s ildsjæle byder ind med til projektet.

For at et naturområde kan indgå i Store FiNN, skal der i området ske væsentlige ændringer i naturforvaltningen, enten kort før projektperioden, i perioden, eller kort efter perioden.

I alle FiNN-områderne undersøges fuglelivet året rundt via såkaldte FiNN-tællinger i 2025.

Tællemetoden i Store FiNN-områderne i 2026 og 2027 afhænger af resultaterne af metodeundersøgelserne som udføres i Lille FiNN, men vi forventer at de såkaldte FiNN-tællinger, som skal udføres i Store FiNN i 2025 fortsætter. Byd gerne ind med dit forslag til et Store FiNN-område allerede nu, så registreringen kan gå i gang.

Kriterier for Store-FiNN-områder

Store FiNN-områderne, som kommer til at indgå i projektet, vil repræsentere en bred palet af naturtyper, men fokus er på skov.

Her er nogle eksempler på områder, som kan indgå:

Bemærk, at Store FiNN-områder skal være mindst 10 ha (det svarer til ca. 300 x 300 m).

Hvordan byder jeg ind med et Store FiNN-område?

Ønsker du/I at byde ind med et område til Store FiNN, kontakter du blot projektledelsen v. Daniel Palm Eskildsen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Inden du kontakter projektledelsen, kan du med fordel indtegne et forslag til områdets afgrænsning på et kort, enten digitalt eller på affotograferet papir – ellers hjælper vi også gerne med dette. 

Sådan kan det gøres:

  1. Du ved, at et nærliggende naturområde ændrer drift i den kommende tid, eller har ændret drift for nyligt. Det kunne f.eks. være i en naturnationalpark.
  2. Du identificerer et område med passende størrelse. Det skal være mindst 10 ha (ca. 300 x 300 m), men det kan også være ”hele” skoven. Hvis du ved, at forskellige delområder bliver behandlet med forskellig drift, kan du oplyse os om dette og du kan inddele området i underområder, fx
    1. Et større indhegnet område, hvor der sættes større græssere ud (eller et område, hvor de er sat ud for nylig)
    2. Et andet delområde, hvor hydrologien forventes ændret
    3. Resten af skovområdet, der overgår til naturnationalpark
  3. Vend det eventuelt med ligesindede lokale – måske har de gode input til områdeafgrænsningen.
  4. Beskriv kort dit område, gerne med et navneforslag. Tegn et kort og send det til projektledelsen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.:
    1. Tegn et kort over området i et digitalt kortredskab, f.eks. google maps. Tag et screenshot eller benyt det ”klippeværktøj” som er indbygget i Windows. Her kan du tegne hen over kortet og gemme det.
    2. eller tegn dit forslag ind på et kort i hånden og affotografer det.
    3. eller måske er hele dit område afgrænset præcist af en eller flere DOFbase-lokaliteter - det foretrækker vi. I så fald kan du blot referere til disse i din henvendelse til projektledelsen. Find et kort over DOFbase-lokaliteter her: https://dofbasen.dk/kort.php
    4. eller sidst men ikke mindst: Skriv blot til os hvilket område du vil have med i FiNN, og så kommer vi med et bud.

Tilbage til forsiden