Udskriv

Fra tid til anden oplever ØrneTV tekniske problemer. Det beklager vi.
Hvis der opstår et problem, forsikrer vi, at vi gør alt, hvad vi kan, for at få ørnene tilbage på din skærm.

From time to time we experience technical issues with the stream. We apologize in advance.
If there is an issue, be sure, that we are doing our best to get the eagles back on your screen.

Ungernes alder netop nu / Age of the juveniles

Alder på unge fra æg nr. 1: 00 dage 00 timer 00 minutter 00 seconds
Alder på unge fra æg nr. 2: 00 dage 00 timer 00 minutter 00 seconds
Tid fra itugået æg nr. 3 blev lagt: 00 dage 00 timer 00 minutter 00 seconds

 

VÆR MED TIL AT SIKRE ØRNETV

ØrneTV mangler desværre finansiering for, at vi i fremtiden kan sikre dig unikke oplevelser med livetransmission fra Danmarks mest kendte havørnerede.  Oplevelserne er store, men det gælder også arbejdet bag den daglige produktion. Til gengæld ved vi også, at seerskaren er stor, og det er derfor, vi beder om din hjælp til DOF's ØrneTV. På forhånd tak for din støtte.

 

 

Første kuld unger i nyt ØrneTV-par

Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife Danmark giver dig mulighed for at følge det spændende liv i reden hos et par vilde danske havørne.

Efter et par tumulte år på reden med Projekt Ørns webkamera i  Fugleværnsfondens  reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland er der i 2020 et nyt par, som har lagt tre æg i begyndelsen af marts. Det ene æg gik itu ved et uheld om aftenen 23. marts.

Den første unge kom ud af sit æg 14. april klokken 6.29.

Vores erfaringer med danske havørneunger er, at det tager dem 82-86 dage at vokse op, før de flyver fra reden, men der er store udsving helt ned til omkring 70 dage og op til 90.

I gennemsnit får de cirka 100 danske ynglepar af Havørne 1,4 unger ud at flyve fra reden. Det vil i praksis sige en eller to unger fra hver rede med ynglesucces. Hvert år er der 4-6 reder med tre unger.

Hunnen er større og kraftigere end hannen, men det kan være svært at se. De to adulte/voksne ørne er meget ens i fjerdragten og formentlig lige gamle. Der er dog individuelle forskelle. De er tydeligst på oversiden af de hvide haler. Hunnen har brede sorte spidser på nogle af de fjer, som vi kalder overhaledækfjer. De ses som to store pletter cirka midt på den hvide hale. Hannen har smallere sorte spidser på flere af overhaledækfjerene. Desuden har han stadig lidt sort på spidserne af sine halefjer.

Vi har mulighed for at zoome med kameraet, så billedet kan af og til blive ændret.

Både her på siden og i Facebookgruppen  Havørnene  bliver udviklingen på reden fulgt og kommenteret af Kim Skelmose, der er leder af DOF’s Projekt Ørn, og Ole Friis Larsen, der er artscaretaker for Havørn i DOF. De vil også svare på spørgsmål. Husk at skrive tidspunkt på spørgsmål om aktiviteter på reden – for eksempel, når ørnene kommer med bytte - så vi kan spole tilbage og se, hvad der foregik.

Kameraet ved reden er en del af DOF Projekt Ørns mange års arbejde med at sikre og beskytte Danmarks nye bestand af Havørne. Hvis du vil vide  mere om DOF’s arbejde med ørne og den danske bestand, kan du finde oplysninger på dof.dk her:

https://www.dof.dk/naturbeskyttelse/arter/orne

Du kan også læse den seneste årsrapport, som du kan finde i pdf-format her:

https://www.dof.dk/images/projekter/oern/dokumenter/K00630_projekt_orn_2019_lav.pdf

Vi anbefaler at bruge Chrome eller Firefox for bedste afspilning.   God fornøjelse.

 

VÆRD AT VIDE:

*Sidste år blev hunnen i havørneparret fundet skudt 12. februar, hvorpå der kun gik ganske få dage, før en ny hun ankom til ørnereden. Desværre endte sæsonen uden hverken æg eller unger.

*I efteråret forsvandt hannen ligeså pludseligt, som det var sket med den erfarne hun. Det er aldrig blevet opklaret, hvad der var hændt ham. Til alt held rykkede en anden han kort efter ind og dannede par med den efterladte hun.

* Det er ottende år i træk, DOF sender direkte fra reden.

* Se videoer fra reden andre år her.

* De danske ørne har behov for en aktiv forvaltning til beskyttelse. Støt Projekt Ørn her eller via MobilePay til 673526 - husk at skrive ØrneTV i kommentaren. Tak