TRÆKFUGLE I FALSTERBO

DOF Nordsjælland, Hillerød Kommune
LøRDAG 29. AUGUST 2015
 KL. 06:00 - 17:00
 Fugletur/Begyndertur/Turrapport

Falsterbo er Nordens bedste efterårs-træksted. Her trækker rovfugle, gæs, ænder og vadefugle forbi og nogle raster inden de trækker videre.

I slutningen af august topper efterårstrækket af hvepsevåger.

Vi starter tidligt for at nå at besøge Nappen, hvor vi kan se på de rastende fugle (gæs, ænder og vadefugle) og derefter fortsætter vi alt efter vejret på Ljungen, ved fyret eller Kolabakken. 

Turen foregår i privatbiler på sammenskudsbasis, hvor hver bil selv deler udgiften pr. bil (DOF foreslår en km-takst på 2 kr. pr. km).

Herudover er der en deltagerpris på 30 kr. pr. person, som indbetales på DOF Nordsjællands konto nr.: 5357 0244763 mrk. "Falsterbo" senest 14. august 2015.
Tilmelding nødvendig til Luise Ekberg på email luise.ekberg(a)dofnordsj.dk eller tlf. 20287273 med information om +/- bil.

Tilmeldingen er bindende efter d. 14. august 2015.

TILMELDING 

Tilmelding nødvendig til Luise Ekberg på email luiseekberg(a)youmail.dk eller tlf. 20287273 med information om +/- bil.

Tilmeldingen er bindende efter d. 14. august 2015.



KONTAKT Luise Ekberg, 20287273 og Per Ekberg, 30539245

MØDESTED 

P-pladsen på Carlsbergvej ved Hillerød Station
 



GPS 55.9276, 12.3132
SE STORT KORT

TURRAPPORT

Heldig dag ved Falsterbo
En indtil i går d. 29. august har det været meget dårligt med trækfugle ved Falsterbo, hvor der kun havde været set 168 hvepsevåger mod normalen på omkring 2000. Vejmeldingerne vekslede over ugen, og vi var derfor meget spændte på, om vi ville få noget særligt fugletræk at se.
Falsterbo er bedst i let syd-vestlig vind og blandet sol og skyer.
Men vores bange anelser blev gjort til skamme og dagen viste sig som årets hidtil bedste trækdag. Vi startede kl. 6 morgen fra Hillerød og ankom til Falsterbo ca. 7.30. Vi samledes ved indgangen til Golfbanen på Fyrvägen og gik først ud på Nabben. Allerede her mødtes vi af store flokke trækkende og rastende gule vipstjerter og skovpibere.
Ude på Nabben så vi enkelte vadefugle, en del ænder og terner, som rastede i vandet og på vadefladerne. Her begyndte hvepsevågerne og spurvehøgene at trække lige ind over os i en lind strøm. Vinden var ca. 8 m pr. sek. fra vest i starten og det betød, at fuglene gik forholdsvist lavt ud over vandet. Derfor kom mange af hvepsevågerne trækkende lavt ind over os, så vi kunne få et rigtig godt indtryk af de flotte tegninger på undersiden af fuglene.
Efterhånden tog vinden af og drejede mere mod syd, hvilket betød, at fuglene begyndte at trække længere mod nord, hvorfor vi flyttede os ind til fyret. Her kunne vi jo så også benytte os af, at der nu var åbent i butikken, og vi kunne forsyne os med kaffe og Karins hjemmebagte ”kanelbullar”. Nu begyndte så også fiskeørnene og rørhøgene at trække, og der var til stadighed også gule vipstjerter og skovpibere i luften.
Vi havde samtidigt stor glæde af, at P-G Bentz stod uden for fyret og viste de ringmærkede fugle frem. Her fik deltagerne bl.a. set en fin græshoppesanger, som jo er sjældent, man ser så godt.
Trækket flyttede sig over tid, og lige over middag kørte vi ind til Ljungen, hvor vi som det første blev mødt af en blå kærhøg samt flere hundrede fuglekiggere, som sad i tre lange rækker på Ljungen. Det forlød, at der rastede en aftenfalk på Engsnässet.
Vejret var efterhånden blevet så varmt og solrigt, at fuglene begyndte at gå højt, så for den uøvede fuglekigger blev det vanskeligere at observere. Men fugle var der nok af – og aftenfalken kom da også og viste sig fra sin pæne side, så alle kun få set den forholdsvist godt. I alt havde vi 12 forskellige rovfuglearter i løbet af dagen og heraf var der ca. 900 hvepsevåger, 600 spurvehøge og godt 25 fiskeørne og rørhøge.
Alt i alt var det en rigtig fin dag med gode oplevelser for de 9 deltagere og 2 guider!

Per og Luise Ekberg