Eftermiddag på Borris Hede

DOF Sydvestjylland, Ringkøbing-Skjern Kommune
LøRDAG 28. JANUAR 2017
 KL. 13:00
 Fugletur/Turrapport

Vi kigger efter vinterens fugle på heden (mulighed for Stor Tornskade) og slutter af med at se Blå Kærhøg gå til overnatning (måske 15-20 stk.).

 

TILMELDING 

Søren Peder Nielsen senest 26. januar



TURLEDER Søren Peder Nielsen, 4087 5882 (spnhjerting@gmail.com) og Kim Mogensen, 4059 2244 (7200grind@gmail.com)

KONTAKT Søren Peder Nielsen, 40875882 (spnhjerting@gmail.com)

MØDESTED 

P-pladsen ved Hovedbiblioteket, Nørregade 19 i Esbjerg kl. 13.00. Hjørnet af p-pladsen længst fra biblioteket.
Alternativt: Borrislejren, indkørslen til skydeterrænet kl. 14.00.



GPS 55.4696, 8.4572
SE STORT KORT

TURRAPPORT

Turen til Borris skydeterræn var et tilløbsstykke. 23 var tilmeldt, men nogle faldt fra, så vi endte med at være 19 deltagere.
Vejret var med os, solskin, næsten ingen vind og et par varmegrader.

Det er adskillige år siden lokalafdelingen har besøgt området, mange af deltagerne havde aldrig været der, og for andre var det et gensyn efter årtier (en enkelt havde sidst været der som soldat for mere end 50 år siden).
Oplevelsen af den særprægede og storslåede natur var derfor en væsentlig kvalitet ved turen.

Målet var at se Blå Kærhøge gå til overnatning, hvilket var lidt chancepræget. DOFbasen havde i januar meldt meget svingende tal - fra 46 fugle til 1. Som turledere håbede vi det bedste. 

Vi lagde ud med at køre ud over heden, der over flere km var fuldstændig tom for fugle, ikke så meget som en Krage var der til at skabe lidt liv. Første stop var udsigtspunktet ved Hvollig, hvor folkene i den første bil kunne melde, at de havde set en forbiflyvende Dværgfalk og en Musvåge, mens vi i de resterende 5 biler ikke havde set noget.
Ved Hvollig var der en flot udsigt over Omme Ådal, men stadig ingen fugle (bortset fra en Musvåge nogle km væk og lyden af Sort- og Topmejse).

Vi fortsatte nu østover, og endelig skete der noget. En Stor Tornskade fløj op og satte sig i et træ, hvor vi vist alle fik set den omend på lidt lang afstand. Lidt længere fremme gik 5 Krondyr. Kort efter blev en Stor Flagspætte spottet og endnu en Stor Tornskade. Nu var der gået hul på bylden, næste skue var en stor flok Krondyr (vel en 50 stykker). De fleste hinder, men også en 5-6 hjorte med flotte gevirer. Denne flok genså vi flere gange resten af dagen. Dværgfalk blev igen set i et kort glimt, måske samme fugl.

Vi kom nu til Ørbækvej, hvor vi opholdt os resten af turen, idet vi her skulle kunne se kærhøgene trække til. Her kunne vi fornøje os med kronhjorteflokken og med to Ravne, der huserede. Et par småflokke af Sangsvaner fløj også over.

Endelig dukkede en Blå Kærhøg op, en flot han. Den kunne vi følge over et langt stræk, inden den slog sig ned et helt andet sted end ventet. Den var ikke den eneste, i alt blev det til 4-5 fugle, alle udfarvede hanner, der slog sig ned samme sted. Det er i det hele karakteristisk for overnatningspladsen, at den langt overvejende benyttes af adulte hanner.
Da man skal være ude af det militære område inden solnedgang, måtte vi desværre forlade stedet lidt tidligt. Vi kunne dagen efter i DOFbasen se, at der i alt var set 8 fugle gå til overnatning.

Turen sluttede hermed. En enkelt bil gjorde et stop ved broen over Skjern Å lige vest for skydeterrænet. Her rastede knapt 100 Sangsvaner, ca. lige så mange Gråænder og 5-6 Pibeænder. Det blev en meget stemningsfuld afslutning. Skyerne, der var røde af den netop forsvundne sol, spejlede sig i åen, mens svanernes "sang" lød i den stille aften.

Einar Helgi Jonsson optog en video på turen. Klik her for at se den.

Tekst: Søren Peder Nielsen

Fotos: Søren Vinding.