Udsigt til kongeørne, krondyr og skarver

mandag 8. november 2004
Et af Danmarks bedst beliggende observationsskjul blev søndag 7. november indviet i Lille Vildmose. Nu kan også kørestolsbrugere komme tæt på ynglende skarver og få en chance for at se ørne ved Tofte Sø
Fugletårn er næsten for højtravende et ord, for gangbroen smyger sig lavt gennem birkeskoven ud til skjulet, som er anbragt helt tæt på bredden af Tofte Sø i Lille Vildmose næsten i nærkontakt med det sure højmosevand.

Aage V. Jensens Fonde, der ejer stort set hele Lille Vildmose, har opført observationsskjulet, som ganske vist ligger lavt i landskabet, men som giver et prægtigt udsyn over Tofte Sø.

Christian Hjorth, formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) indviede tårnet/skjulet, som er fondenes fjerde i Lille Vildmose.

- Det er et pragtværk, dette skjul, som det ligger lavt og skjult i terrænet. Det er dømt til at blive en succes fra første dag. Fondene har generøst tænkt på alle brugere af naturen, da skjulet blev lavet her i Lille Vildmose, som ikke alene bør være topkandidat som nationalpark i Danmark. Lille Vildmose bør være det første naturområde, som får status af en dansk nationalpark, sagde Christian Hjorth, inden han skar indvielsessnoren over med en kniv, så publikum kunne spadsere ad den solide plankebro ud til herlighederne på kanten af den gyngende højmose.

Og herligheden, Tofte Sø, var spejlblank på åbningsdagen, der tidligt om morgenen bød på en odder. Dagen før indvielsen var der blevet set hele tre oddere i søen.

I løbet af indvielsen blev der observeret en kongeørn, der svævede langt ude over Tofte Skov og Mose.

Det nye observationsskjul på bredden af Tofte Sø vil gennem året give optimale muligheder for at opleve kongeørne og havørne, som jager over søen eller den skarv-koloni, der fra marts til oktober er beboet på søens bredder. Også vandrefalken er regelmæssig i området.

Kolonien af skarver ved Tofte Sø har de seneste år været Danmarks største med cirka 4.000 par. En filial af skarver yngler bare få hundrede sydvest for skjulet.

Krondyr og vildsvin vil ofte kunne ses fra det nye observationssted. De store pattedyr har for vane at færdes under skarv-rederne. Krondyrene udnytter den kalk, som fuglene transporterer hjem i form af fiskerester, mens vildsvinene roder og regerer efter spiseligt, hvor de kan komme til det.

Tofte Sø kan i træktiderne huse store mængder af sangsvaner, ænder og gæs. I vinterhalvåret er der gode chancer for at se de sjældne skandinaviske tajgasædgæs, som i perioder holder til i Lille Vildmose.

Alle naturens forestillinger kan nu ses i læ og ly og fra solid plankegrund. Der er kikkerter til låns i skjulet, og der er plancher, som kunstneren Jens Frimer Andersen har begået, på væggene. Og oven over alting svæver en figur af kongeørnen, så man konkret kan fornemme, hvor stor majestæten derude i grunden er.