Fugle og Natur: Musegifte dræber rovfugle

mandag 15. november 2004
Det seneste nummer af Dansk Ornitologisk Forenings medlemsblad Fugle og Natur er netop udkommet. Her kan du blandt andet læse om:
Tine Stampe
Musegift – ny trussel mod rovfugle.
Nye undersøgelser afslører, at gift mod rotter og mus også kan dræbe rovfugle og ugler. Fra udlandet har det været kendt i et par år, men nu har undersøgelser foretaget af Danmarks Fødevareforskning i 2003 og 2004 også påvist forhøjede koncentrationer af musegift hos rovfugle og ugler i Danmark. Læs pressemeddelelsen her.

Staten svigter, men private klarer naturovervågningen.
Frivillige ornitologer støttet af en privat naturfond gennemfører en overvågning af Danmarks sjældne fugle, som egentlig er statens ansvar. Dansk Ornitologisk Forenings formand Christian Hjorth retter i sin leder i Fugle og Natur en skarp kritik mod Miljøministeriets manglende naturovervågning. Læs også pressemeddelelsen her.

Trækfugle reagerer nu på klimaændringer.
Fuglenes efterårstræk over Danmark har ændret sig markant på kun to årtier. Det viser en ny analyse af 22 års ringmærknings-data fra Christiansø. Læs pressemeddelelsen her.

I bladet kan du også læse om klimaændringernes konsekvenser for havfugle i Nordsøen og vadefugle i arktisk Grønland.

Søen der blev tømt i yngletiden. Gødstrup sø er en af de bedste fuglesøer på Sjælland, men søen har været tømt gentagne gange, endda midt i yngletiden. Nu er Gødstrup sø blevet en del af et vandmiljøprojekt. Så skulle man måske tro, at fuglenes fremtid er sikret. Men katastrofen fortsætter. I år er der ødelagt yngel fra det største antal lappedykkere nogensinde.

Oppositionen og skarven. Miljøordførerne fra Socialdemokratiet og SF svarer på kritik fra DOF, som mener at oppositionen løber fra løfter om at beskytte den omstridte fugl.

”Sandheden er tværtimod, at både S og SF ønsker at bevare den nuværende bestand. At vi ønsker at give den danske natur mere areal og plads til at udfolde sig frit. Og det gælder også for skarven, som Danmark oven i købet har et internationalt ansvar for”, skriver ordførerne Torben Hansen og Jørn Jespersen i et indlæg i bladet.

God fornøjelse med Fugle og Natur