Finke fløj fra Kina til Skandinavien

mandag 31. januar 2005
En 10 gram tung kinesisk gråsisken tilbagelagde 6.670 kilometer på en rejse mod nordvest. Den blev fanget i Sörmland i Sverige
Jan Skriver
Det hører til de absolutte sjældenheder, at kinesiske småfugle flyver til Nordvesteuropa, men nu kan svenske ringmærkere påvise en svensk-kinesisk forbindelse.

29. december 2004 fangede ringmærkeren Jukka Väyrynen i sine net ved Mälby Kvarn i Sörmland i den sydøstlige del af Sverige en gråsisken.

Finken bar på sit ene ben en ring med inskriptionen "CHINA A25-5060" efterfulgt af et par kinesiske skrifttegn uforståelige for en vesterlænding.

For første gang var en kinesisk ringmærket fugl konstateret i Sverige.

Det viste sig, at den blot 10,5 gram tunge gråsisken - en gammel hun - var blevet ringmærket 22. marts 2003 ved Qingfeng i provinsen Heilongjiang i den nordøstlige del af Kina.

Afstanden mellem det kinesiske mærkningssted og fangststedet i Sverige er 6.670 kilometer, oplyser Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Kun to gange tidligere er kinesiske gråsiskener med sikkerhed truffet i Nordeuropa. Norge og Finland har haft besøg af ringmærkede kinesiske gråsiskener.

Trafikken kan dog også gå den anden vej. Kinesiske ringmærkere har tre gange fanget gråsiskener, som er ringmærket i Nord- og Vesteuropa, henholdsvis i Norge, Finland og Belgien.

Den kinesiske gråsisken er den "store" gråsisken, Carduelis flammea, som er den art, der fra oktober til april bliver set mange steder i Danmark. Denne gråsisken er specialist i at udnytte frøene fra birketræer.

Lille Gråsisken, Carduelis cabaret, som yngler i Danmark, er ofte knyttet til områder med bjergfyr.