Stærens appetit giver golfspillere bedre baner

onsdag 29. marts 2023
Det nytter at investere i gode boligforhold til stære på danske golfbaner. Et stærepar samler i løbet af en ynglesæson 2,5 kilo larver og insekter pr. kuld. Fuglene bidrager dermed til at sikre bedre græsarealer til spillerne.
af Jan Skriver

50921972603 92a8ab879e oDet bliver til ganske mange kilo insekter, som stære kan trække ud af golfklubbernes græsplænerne i løbet af en sæson, hvor der skal skaffes føde til ungerne. Foto: Villy Pedersen. 

På Sydsjællands Golfklub i Mogenstrup ved Næstved hænger 100 stærekasser med udsigt til 56 hektar med vegetation i varierende højde og golfspil af varierende kvalitet.

I tilgift er der udsigt til proteinrige insekter og larver, og stærene tager for sig af retterne og spiller dermed en rolle som biologiske skadedyrsbekæmpere, der får husly i de opsatte redekasser.

- I 2022 havde vi stærepar i 60 af redekasserne, mens en håndfuld af de andre kasser var beboet af mejser. Vi begyndte at sætte redekasser op omkring banerne for 5-6 år siden, og det har virkelig været en succes at invitere fuglene ind i området. Det har øget medlemmernes interesse for natur og fugle, og jeg snakker fugle hver eneste dag på golfbanen, siger Jens Høg, der er medlem af Sydsjællands Golfklub, og som DOF-medlem har været primus motor i redekasseprojektet på banen.

60 stærepar samler 150 kilo føde

Det bliver til ganske mange kilo insekter, som stære kan trække ud af græsplænerne i løbet af en sæson, hvor der skal skaffes føde til ungerne.

- Da vi i løbet af en ynglesæson undersøgte golfklubbens stærebestand, fandt vi en gennemsnitlig ungeproduktion på fem pr. par. Da det er beregnet, at et stærepar samler 2,5 kilo føde i form af larver og insekter for at opfostre et kuld, kan vi regne ud, at stærebestanden på Sydsjællands Golfklub med sine 60 ynglepar i 2022 skaffede golfspillerne af med 150 kilo larver og insekter, siger Henning Heldbjerg, der er biolog på Institut for Ecoscience, Faunaøkologi, Aarhus Universitet.

Han har i mange år forsket i stærens levevis og bestandsudvikling i Danmark.

Stæren mangler kreaturer på græs

Det er primært stankelbenslarver, men også gåsebillelarver, som stærene hjælper golfklubberne af med. Begge arter af insekter kan gøre stor skade på golfbanernes græstæpper.

Henning Heldbjerg med staereunge foto Charlotte Stawitzki AHenning Heldbjerg med stæreunge. Foto Charlotte Stawitzki. 

Og golfspillerne glæder sig over alliancen med stærene, der set fra spillernes synsvinkel er meget mere hensynsfulde end kragefugle for eksempel.

- Stære søger bogstaveligt talt føde meget nænsomt, når de går på plænerne og stikker deres spinkle, spidse næb ned i græsset. Det er ikke som råger, der med deres kraftige næb kan lave huller i et græstæppe, når de fouragerer. Hvor der er mange stære, kan disse fugle så at sige tage føden ud af næbbet på rågen, og på den måde være en ekstra hjælp til os, siger Jens Høg.

Stæren mangler køer på græs

På nationalt plan er stæren styrtdykket i antal, siger stæreforskeren, og den er helt forsvundet fra visse egne af landet.

- Generelt er der mange stære vestpå i Danmark, men meget færre mod øst. Det hænger sammen med, at stæren helst skal have kreaturafgræssede områder i sit nabolag, og da der stort set ikke er kvægbesætninger på Sjælland, er stæren gået markant tilbage her, siger Henning Heldbjerg.

Selv de mest stærevenlige golfklubber vil næppe kunne kompensere for nedgangen i antallet af kreaturer på græs, men lokalt kan det gøre en forskel at sætte redekasser op, så der hvert år indfinder sig et antal stærepar.

- Over tid kan man måske opbygge mindre lokale bestande på golfbanerne, hvis arealer næsten altid repræsenterer et gæstfrit miljø for stæren. I reglen søger et ynglende stærepar føde i en radius af blot få hundrede meter fra deres redekasse, så de holder sig primært indenfor golfbanernes område, siger Henning Heldbjerg.

I 1970’erne blev den danske bestand af stære skønnet til at tælle omkring 600.000 ynglepar. I de senere år er bestanden anslået til rundt 270.000 ynglepar.

Yderligere oplysninger:

Henning Heldbjerg, biolog
Tlf. 24 27 32 50

Jens Høg, aktiv på Sydsjællands Golfbane
Tlf. 28 58 26 68

Peter Bonne Eriksen, tovholder i DOF BirdLifes projekt ’Fugle på golfbanen’
Tlf. 21 69 62 12

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00