Storken er kommet på museum

onsdag 1. september 2004
Horsens Museum byder frem til 7. november på en udstilling om den hvide storks danske kultur- og naturhistorie. Udstillingen tager afsæt i den bog, som DOF's storkeekspert Hans Skov, har skrevet
Jan Skriver
Storken og mennesket er tæt knyttet til hinanden.

Så tæt at fuglen engang havde ry for at levere de nyfødte danskere uanset årstid.

Den fortælling tror ingen på længere, men derfor kan man godt tro på storken som et symbol.

Og det gør man på Horsens Museum, der frem til 7. november viser en udstilling om den folkekære hvide storks Danmarks-historie.

Hans Skov, der er Dansk Ornitologisk Forenings ekspert i den hvide stork, har leveret grundmaterialet i udstillingen. Det er sket i form af fotos og oplysninger fra hans værk "Storken - en kultur- og naturhistorie", som udkom i efteråret 2003 på Gads Forlag. Du kan købe bogen i Naturbutikken.

En lille grå Fergusson er med på storke-udstillingen. Denne beskedne traktor er relevant i storkesammenhæng, fordi den bidrog til at modernisere dansk landbrug efter 2. Verdenskrig i en retning, så de våde enges og høslættets fugl mistede fodfæstet og føden i Danmark.

Da traktorerne afløste hestene blev landskabskursen sat mod det mekaniserede industrilandbrug. Og i det spil blev den hvide stork sorteper.

Udstillingen på Horsens Museum giver publikum mulighed for at komme helt tæt på en storkerede med unger og æg. Legetøj og pynt, hvor storken har været en kilde til inspiration, er med på udstillingen, hvor man også kan se en næsten 100 år gammel stork, der har boet på Horsens Statsfængsel.

Og så er der film af den gammeldags slags fra Skjern Station. Og den nymodens fra reden i Ribe.