Erfarne kongeørne sikrer tronfølgen

tirsdag 7. september 2004
For femte år i træk har Lille Vildmoses kongeørne succes med yngelen. I denne tid bliver årets ørneunge set dagligt i mosens nordlige del
Jan Skriver
Allerede 1. august forlod kongeørne-ungen reden i Høstemark Skov, der udgør den nordøstlige del af Lille Vildmose i Østhimmerland.

Lige siden er den unge ørn iagttaget næsten hver dag i området. Ofte i flyvende selskab med de gamle ørne.

- Vi ser det som et godt tegn, at ørneungen i år er fløjet fra reden rekord-tidligt. Det viser, at de gamle ørne er erfarne. De er i stand til at begynde ynglesæsonen i det allertidligste forår, og de evner at jage effektivt i den periode, hvor ungen kræver meget mad, siger Thorkild Lund, der er naturvejleder i Lille Vildmose.

Kongeørnene i den himmerlandske vildmose har fået unger på vingerne hvert år siden 2000, da rovfuglene for første gang fostrede en unge i området.

- De første år fløj ørnenes unge først fra reden efter midten af august. På den baggrund betragter vi årets tidlige udflyvning som et blåt stempel til de gamle ørne. De er ved at være udlærte som forældre, og de kender deres terræn ned til mindste detalje, siger Thorkild Lund.

Lille Vildmose huser to par kongeørne. Parret i den sydlige del af området, Tofte Skov og Mose, har ikke haft held til at sætte en unge på vingerne i år.

Hvis man vil se kongeørne i aktion i himmelrummet over Lille Vildmose er der særligt tre gode observationssteder at benytte sig af.

Hegnsvej, der lige syd for Høstemark Skov skærer gennem spagnum-markerne i øst-vestlig retning, giver overblik mod ørnenes skov i nord. I timerne midt på dagen flyver ørnene meget tit over den sydøstlige del af Høstemark Skov. I udkanten af denne del af området står Høstemark-tårnet, der også giver gode chancer for kongeørne-kontakt.

Fugletårnet ved Tofte Sø er det tredje observationssted, hvor der jævnligt er kongeørn i luften.