Nej til muslingefiskeri i vigtigt fugleområde

mandag 6. februar 2023
Bestanden af blåmuslinger i Horsens Fjord og farvandet østpå omkring øen Endelave i Kattegat er for lille til en åbning af erhvervsfiskeri med bundskrabende redskaber. Skaldyrene i Natura 2000-området er livsvigtige for sårbare havdykænder.
af Jan Skriver

 Ederfugle aeder muslinger foto Jan SkriverEderfugle og andre havdykænder, der lever af muslinger, er under hårdt pres i de danske farvande. Foto: Jan Skriver. 

Der er alt for få blåmuslinger på bunden af den østlige del af Horsens Fjord og i farvandet omkring Endelave, der er udlagt til Natura 2000-område af hensyn til muslingeædende dykænder, til både at tilgodese fiskere og fugle.

Derfor siger DTU Aqua nej til at åbne for de muslingefiskere, der vil skrabe bunden efter blåmuslinger i konkurrence med ederfugle, fløjlsænder, bjerghænder og hvinænder, som er årsag til, at området er særligt udpeget til naturbeskyttelse.

Da DTU Aqua i efteråret 2022 gennemførte et togt i Natura 2000-området for på 95 stationer at tjekke bestanden af blåmuslinger, viste der sig at være så små mængder af skaldyr på bunden, at området ikke kan bære et fiskeri efter blåmuslinger.

Farvandets samlede biomasse, vægt om man vil, af blåmuslinger blev mod slutningen af 2022 estimeret til at være på 13.900 tons, men da fødebehovet for flokkene af ederfugle, bjergænder, fløjlsænder og hvinænder er beregnet til at være på 25.800 tons, er der ikke nok til både fiskere og fugle.

 Flojlsaender pa vej mod muslingebankerne foto Jan Skriver
DTU Aqua har sagt nej til at åbne området for blåmuslingefiskeri i fiskerisæsonen 2023/2024. Foto: Jan Skriver. 

Og da området er udpeget som Natura 2000-område netop på grund af dets rige forekomster af havdykænder vandt fuglene kampen om den ringere fødemængde.

DTU Aqua har sagt nej til at åbne området for blåmuslingefiskeri i fiskerisæsonen 2023/2024.

Den afgørelse noterer Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife med tilfredshed.

- Ederfugle og andre havdykænder, der lever af muslinger, er under hårdt pres i de danske farvande. Derfor er det absolut nødvendigt at stoppe det intensive muslingefiskeri i de havområder, der er de vigtigste for havfuglene. Det gælder i særlig grad i vores Natura 2000-områder, siger Knud Flensted, der er bioloig i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife.


Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, biolog, DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) 
Tlf. 33 28 38 00