Ulovlige fælder skal koste retten til at sætte fasaner ud til jagt

onsdag 27. september 2017 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
DOF’s formand vil have politikerne til at stramme loven, så det skal koste retten til at sætte fasaner ud, når man bruger ulovlige rovfuglefælder.
Uffe Rasmussen
Duehog JL 1
Duehøg er en fredet og truet rovfugl. Foto: John Larsen

- Nogle lodsejere er åbenbart villige til at dræbe vores rovfugle for at tjene flere penge ved udsætning af fasaner og udlejning til jagt. Det er forargeligt, og myndighederne bør i langt højere grad uanmeldt tjekke, at der ikke fanges rovfugle ulovligt.

Det siger DOF’s formand, Egon Østergaard, som er vred over den sidste tids sager om forfølgelse af fredede og truede rovfugle med ulovlig gift og ulovlig fælde.

Den seneste sag er om en ulovlig rovfuglefælde fundet på Svenstrup Gods.En sag, som efter DOF’s nyhed om fundet er omtalt i mange medier, og som har skabt vrede hos mange danskere via Facebook og har fået Skovforeningen, Større Jordbrug og Danmarks Jægerforbund til at tage afstand fra brug af ulovlige fælder

faelde nyhed KNFDen ulovlige fælde på Svenstrup Gods blev beslaglagt af politiet. Foto: Knud Flensted/DOF

Stram loven

Men der skal mere til end det, mener Egon Østergaard.

Derfor ønsker han, at også den enkelte lodsejer, ikke kun en ansat skytte, skal kunne straffes, hvis der sker brud på jagt- og vildtforvaltningsloven, som for eksempel brug af ulovlige fælder.

- Politikerne skal stramme lovgivningen, så det bliver muligt at fratage lodsejere retten til at sætte fasaner, agerhøns og gråænder ud, hvis en godsejer eller andre bliver grebet i at sætte ulovlige fælder op og dømt for det, siger Egon Østergaard.

Han vil nu tage sagen op i Vildtforvaltningsrådet, som rådgiver Miljøministeren om blandt andet jagt i Danmark.

- Når man sætter ulovlige fælder op for at fange rovfugle, handler det jo om, at man vil af med de rovfugle, som er fasanens naturlige fjender, og som enten æder fasaner eller skræmmer dem. Det handler om at tjene mest muligt på at leje retten til at skyde fasanerne ud. Men det er helt uacceptabelt, at vores fredede og truede rovfugle skal betale prisen for det, siger Egon Østergaard.

DOF ønsker, at man kan få frataget retten til at opdrætte og udsætte vildt som fasaner, agerhøns og gråænder i en karantæneperiode på ti år, hvis en ejer eller en af jagtlejerne på ejendommen gribes i ulovlig jagt eller regulering, herunder brug af ulovlige fælder og gift, og hvis vedkommende får bøde eller anden straf for overtrædelsen.

Stop med at sætte vildt ud til jagt

Ifølge Miljøstyrelsen udsættes der årligt over 770.000 i den danske natur med det formål at blive skudt i jagttiden mellem 1. oktober og 31. januar. 

Efter en indstilling fra Vildtforvaltningsrådet til Miljøministeren for nylig skal alle udsætninger fremover registreres digitalt, så vi får viden om omfanget, og hvor udsætningerne sker. 

- På sigt skal vi have stoppet denne unaturlige jagtform på fasaner i Danmark, for vi er grundlæggende imod at sætte opdrættet vildt ud i den danske natur for at blive skudt, siger Egon Østergaard.

KONTAKT:

Egon Østergaard, mobil 31 16 20 30

Knud Flensted, biolog i DOF: 21 24 22 75