Det tabte paradis: Europas sidste naturskov ødelægges

mandag 26. juni 2017
Intens træfældning i Bialowieza-skoven i Polen er ved at tilintetgøre Europas bedst bevarede og sidste stykke urskov
Toke F. Nyborg

Under trækronernes beskyttende baldakin i Bialowieza-skoven i Polen finder man det bedst bevarede skov-økosystem og sidste stykke løvfældende urskov i hele Europa.

Skoven er udpeget som UNESCO verdensarv og Natura 2000 område.

Nu er intens afskovning ved at tilintetgøre Europas 'Yellowstone'. Det beretter Jaroslaw Krogulec, leder af BirdLife Polens naturfaglige afdeling:

”Så langt øjet rækker har træfældning efterladt et spor af ødelæggelse. Bialowieza-skoven er et paradis for biodiversitet uden sidestykke på dette kontinent, som byder på et rigt dyre- og planteliv blandt andet Europas største bestand af bisoner”.

Intet undslipper skovarbejdernes motorsave
Godt en tredjedel af Bialowieza-skoven er under officiel beskyttelse som nationalpark, mens de resterende to tredjedele er underlagt skovforvaltning og i stigende grad dårlig forvaltning. I store områder er det kun stubbene efter 150 år gamle træer, som vidner om skovens majestætisk fortid.

bialowieza forest

Statsstøttet hærværk

BirdLife Polen gør hvad de kan, for at stoppe, hvad de kalder ”statsstøttet hærværk”:

”I løbet af de seneste uger vi (red. BirdLife Polen) sammen med andre miljøorganisationer holdt UNESCO underrettet om ødelæggelserne, og opfordrer indtrængende EU-Kommissionen til at skride ind overfor den polske regerings overtrædelse af habitatdirektiverne,” forklarer Jaroslaw Krogulec.

DOF til Polens premierminister
Sammen med andre BidLife-organisationer støtter DOF de polske organisationers kamp for bevarelse af Europas sidste urskov, og har blandt skrevet direkte til den polske premierminister, Beata Szydlo, med en kraftig opfordring til at stoppe den ødelæggende skovhugst og respektere EU’s naturbeskyttelsesdirektiver.

Læs DOF brev til Polens premierminister

Den store britiske avis The Guardian har også fokus på sagen