Kirkeuglen har stadig en chance i Danmark

onsdag 19. april 2017 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Med flere redekasser og flere fritidslandbrug er der stadig håb for den truede kirkeugle i Danmark. Det vurderer tyske uglespecialister fra Landesverband Eulen-Schutz in Schleswig-Holstein, skriver bladet Fugle & Natur.
Pressemeddelelse om Fugle & Natur

kirkeugle KD 1

Kirkeugle. Foto: Klaus Dichmann

Der er næppe flere end 20 par kirkeugler tilbage i Danmark, og den lille charmerende ugle er flere gange erklæret dødsdømt som dansk ynglefugl. Men Dansk Ornitologisk Forening, DOF, har ikke opgivet:

- Hvis kirkeuglen vil forsvinde, så skal vi i hvert fald gøre det så besværligt for den, som vi overhovedet kan, som Klaus Dichmann, formand for DOF’s uglegruppe, udtrykker det med et glimt i øjet.

Han har fået lidt af optimismen tilbage efter et besøg fra tyske ugleeksperter sidste år. Tre ornitologer fra den tyske uglegruppe i Schleswig-Holstein besøgte de områder i Himmerland, hvor der stadig yngler måske 10-15 par kirkeugler.

Tyskerne kommer selv fra et område kun et halvt hundrede kilometer syd for grænsen, hvor der er en stabil bestand af kirkeugler på omkring 60 par. De konkluderer i deres rapport om besøget, at kirkeuglen stadig har en chance i Danmark, hvis der nu sker en målrettet opsætning af redekasser på de landejendomme, som egner sig til kirkeuglen.

- Der er ikke føde nok til kirkeuglerne i det effektivt drevne landbrug. Men også i Himmerland flytter flere mennesker fra byerne nu ud på landet i nedlagte landejendomme, hvor de starter fritidslandbrug med fritgående heste, får eller kødkvæg i indhegninger omkring gårdens bygninger. Det er præcis den form for landbrug, som giver et varieret fødegrundlag for kirkeuglerne, siger Klaus Dichmann.

Kirkeuglerne spiser store insekter, regnorme, mus, padder og småfugle, som de fanger på jorden. Undersøgelser viser, at de sidste danske kirkeugler især søger føde lige omkring de bygninger, hvor de yngler.

Styregruppen for ”Projekt Kirkeugle” i Himmerland er derfor i gang med at udpege velegnede ejendomme i nærheden af eksisterende uglepar. Hvis forholdene er uglevenlige og ejendommens ejere er indforstået, så sættes der kirkeuglekasser op, som forhåbentlig kan tiltrække unger fra uglepar i nærheden.

- Vi forventer at sætte mindst 20 kasser op i år på nøje udvalgte ejendomme, og der er flere på vej, siger Klaus Dichmann.

Lav en kirkeuglekasse

Læs også:
Danske kirkeugler truet af mangel på føde 
Klokkerne ringer for kirkeuglen 

VIDEO: Kirkeuglens fremtid i Danmark er truet 

Yderligere oplysninger:

Klaus Dichmann 20869052